Obilježena 28. godišnjica od formiranja 5. korpusa Armije R BiH

Jjj

Peti korpus Armije R BiH koji slovi za jednog od najorganiziranijih i najuspješnijih korpusa vojske koja je odbranila Bosnu i Hercegovinu. Formiran je 21. oktorbra 1992. godine odlukom Predsjedništva R BiH. To je korpus koji je formiran iz naroda i uz vitešku hrabrost, podršku naroda, uz Božiju pomoć, je uspio sačuvati narod i državu Bosnu i Hercegovinu i osloboditi najveći dio teritorija BiH od svih ostalih korpusa.
 

Sačuvao je multietničnost, branio kulturno-historijska, vjerska i nacionalna znamenja svih naroda, a svoju odanost državi Bosni i Hercegovini su potvrdili i odbranom od secenionističkog nauma ratnog zločinca Firekta Abdića. Sve se to moglo čuti na obilježavanju 28. godišnjice od formiranja petog korpusa Armije R BiH u Bihaću.

Nakon što su na centralnim šehidskim mezarjima svih općina i gradova USK proučili Fatihu, odali počast svim šehidima i poginulim borcima petog korpusa, prijemom kod premijera USK i predsjedavajućeg skupštine je nastavljeno obilježavanje na sami 21. oktobar 2020. godine. Pored pomenutih, prijemu je prisustvovao i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić i rektor Univerziteta u Bihaću prof. dr. Fadil Islamović.

Domaćini su se zahvalili komandantima i ratnim starješinama na svemu što su uradili u protekloj agresiji, a kao rezultat njihove borbe mi imamo državu BiH. 

„Peti korpus je imao sve; viteške brigade, brdske brigade, pukove, policiju, HVO... Ovaj korpus je imao svoj multietnički sastav, oslobodio je najviše teritorije od svih korpusa i koji je časno završio rat bez ikakve mrlje i bilo kakve optužnice niti presude pred Haškim tribunalom.“ – naglasio je premijer USK Mustafa Ružnić čestitajući ovaj poseban datum u našoj povjesti.

Najznačajniji dio ovogodišnjeg obilježavanja jeste postavljanje kamena temeljca za muzej petog korpusa koji će u toku naredne godine biti izgrađen u sklopu kasarne „Adil Bešić“ u Bihaću. Ovim povodom je organiziran prijem od strane Oružanih snaga BiH, gdje su pored domaćina pukovnika Seada Šehića prisustvovali muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, premijer i predsjedavajući skupštine USK Mustafa Ružnić, Razim Halkić, gradonačelnici Bihaća, Cazina i Ključa, te Mirsad Selmanović, ratni načelnik Štaba 5. Korpusa, komandanti, starješine i vojni činovnici OS BiH. Projekat muzeja prisutnim zvanicama su predstavili Kasim Mešić, komandant 2. pješadiskog puka OS BiH i Mirsad Midžić, arhitekta. 

Rektor Univerziteta u Bihaću prof. dr. Fadil Islamović je predstavio ideju naučne konferencije o 5. korpusu sa raznih aspekata uključujući stručnjake i naučnike iz raznih naučnih disciplina. Ovu ideju je medijima predstavio ministar za pitanje boraca u Vladi USK Ermin Zulić.

„Radi se o naučnoj konferenciji koja bi bila multidisciplinarnog karaktera, gdje bi ugostili naučnike iz raznih naučnih oblasti koji bi govorili o petom korpusu sa različitih aspekata i njegovom doprinosu u očuvanju svih vrijednosti koje baštini Bosna i Hercegovina; ljudskih, kulturno-historijskih, vjerskih i drugih vrijednosti.“ – istakao je ministar Zulić.

Nakon prezentacije, komandanti, muftija, gradonačelnici i načelnici i visoke zvanice su položili kamen temeljac za budući muzej 5. korpusa. Na kraju je muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić proučio hajr dovu i uputio iskrenu čestitku svim pripadnicima petog korpusa Armije R BiH, njihovim porodicama, šehidskim porodicama i ratnim vojnim invalidima.

„Jedna posebna vrijednost koju naš narod cijeni, voli, poštuje i s kojom se identificira je 5. korpus Armije R BiH. Sloboda koju naš narod uživa, brojne životne benefite koje danas koristimo i država BiH sa međunarodno-pravnim subjektivitetom je rezutat hrabre i viteške borbe naših najboljih sinova Armije BiH među kojima se posebno isticao peti korpus.“ – stoji u čestitki muftije Kudića