Obilježena 31. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine

.
Nizom prigodnih aktivnosti, obilježena je 31. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, u organizaciji Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

 

U poslijepodnevnim satima održan je mimohod ratnih zastava jedinica Prvog koruusa Armije RiH, veterana i djece. Nakon postrojavanja na Trgu 1. korpusa, kolona u kojoj se nalazio i ministar za boračka pitanja Omer Osmanović, zaustavila se kod Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva i Spomen-obilježju Vječna vatra gdje je odata počast i položeno cvijeće.

Kolona je potom nastavila mimohod do mezarja Kovači gdje je odata počast i položeno cvijeće na centralni nišan i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, nakon čega je u prepunoj sali Memorijalnog centra Kovači održana Svečana akademija na kojoj je, između ostalog, promovisan projekt JU Fond memorijala Kantona Sarajevo “Heroji”.

Interaktivna platforma

Riječ je o projektu mapiranja i digitalizacije svih grobalja i šehidskih mezarja na području Kantona Sarajevo.

Ovaj projekt osmišljen je na način da na jednom mjestu putem interaktivne platforme posjetioci mogu dobiti osnovne informacije o šehidima i poginulim borcima Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine koji su ukopani na području Kantona Sarajevo.

Projekt se bazira i rađen je u skladu s važećim propisima Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica, kao i Zakona o dopunskim pravima boraca, a obuhvata podatke o šehidima/poginulim borcima, braniocima, dobrovoljcima i organizatorima otpora. Osnovni cilj projekta “Heroji” bio je prikazati najrelevantnije, činjenično utvrđene podatke o šehidima/poginulim borcima.

U svom obraćanju, predsjednik Saveza brigadnih generala Prvog korpusa Armije RBiH Hilmo Kovač istakao je da je Prvi korpus Armije RBiH odlukom ratnog Predsjedništva Republike BiH dobio zadatak da odbrani glavni grad Republike BiH, te odbrani širu teritoriju RBiH u zoni odgovornosti Prvog korpusa.

– Prvi korpus i njegovi branitelji u sadejstvu s jedinicama MUP-a izvršili su uspješno zadatke i agresoru nisu dozvolili da zauzme Sarajevo i počini genocid – rekao je Kovač.

Obratili su unuci

Prisutnima su se obratili i unuci bosanskohercegovačkih heroja Čedomira Domuza i Ramiza Salčina, Jahja i Ramiz, koji su na binu izašli zajedno s ministrom Osmanovićem, koji je najavljujući ih kazao kako će generacije koje dolaze više cijeniti našu odbrambeno-oslobodilačku borbu, te zamolio sve ljude da pogledaju oko sebe, jer su oko njih i svih nad sve heroji i gazije koji su odbranili našu domovinu.

– Poštovani borci, branitelji Bosne i Hercegovine, želim da vam kažem hvala što ste odbranili našu domovinu i niste dozvolili neprijateljima da je uništi. Moj dedo i mnogi drugi borci dali su život za ovu zemlju, a ja ću učiniti sve da Bosna i Hercegovina postane slobodna, lijepa, velika i važna evropska zemlja. Možda sam sada mali, ali moje srce je veliko i jako da se bori do kraja i da dokažemo svijetu da vaša borba nije bila uzalud. Trebat će još mnogo vremena, truda i zalaganja, ali mi smo spremni. Moja generacija će uspjeti. Allahimanet, doviđenja i mirna Bosna – rekao je Jahja.

U okviru Svečane akademije prisutnima su se obratili i ratni komandant Prvog korpusa Vahid Karavelić, Alija Kožljak, savjetnik člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića. Prisustvovali su joj je i predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić, te ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović.

Odlukom Predsjedništva RBiH od 18. augusta 1992. godine i naredbom Štaba Vrhovne komanda Armije RBiH 01. septembra 1992. godine formiran je Prvi korpus Armije RBiH sa sjedištem u Sarajevu. U sastav korpusa su ušle sve, do tada formirane, vojne jedinice sarajevske regije s oko 30.000 vojnika. Za komandanta je postavljen Mustafa Hajrulahović -Talijan, zamjenik je bio Vahid Karavelić, a načelnik štaba Enver Hadžihasanović.