Obilježena godišnjica smrti Nurije Pozderca: Nemjerljiv doprinos BiH borbi protiv fašizma

nurija pozderac

Nurija Pozderac ranjen je 8. juna 1943. na Vučevu iznad Tjentišta, a od posljedica ranjavanja preminuo četiri dana kasnije na Dragoš sedlu.

U organizaciji Goraždanskog muftijstva obilježena je 79. godišnjica smrti narodnog heroja i potpredsjednika AVNOJ-a Nurije Pozderca. 

Stanovnici Tjentišta i okoline, predstavnici Medžlisa IZ Foča sa muftijom goraždanskim Remzijom ef. Pitićem posjetili su mjesto ranjavanja i mezar Nurije Pozderca na Dragoš sedlu, gdje su proučili Jasin.

Obilježio taj period

- Uloga Nurije Pozderca u Naroodnooslobodilačkoj borbi i otporu fašizmu je nemjerljiva, te je obaveza podsjećanja na njegovu ulogu važna i korisna. Ovo je dobar povod, a i korisna prilika da se nemjerljiv doprinos Bosne i Hercegovine borbi protiv fašizma istakne i pojasni na temelju stvarnih događaja i ličnosti bez naknadnih skrnavljenja i laži.

Bosna i Hercegovina je iznijela tu borbu viteški i dostojanstveno bivajući i tada na pravoj strani povijesti, a Nurija Pozderac je obilježio taj period svojim viteškim držanjem u ulozi jednog od najznačajnih ljudi u rukovodstvu Narodnooslobodilačke borbe – kazao nam je muftija Pitić.

Ranjen 1943.

Nurija Pozderac rođen je 15. januara 1892. u Cazinu. 

Učesnik je NOB-a od 1941. godine, a 26. novembra 1942., na prvom zasjedanju u Bihaću, izabran je za potpredsjednika Izvršnog odbora AVNOJ-a. 

Ranjen je 8. juna 1943. na Vučevu iznad Tjentišta, tokom pete neprijateljske ofanzive, a od posljedica ranjavanja preminuo četiri dana kasnije na Dragoš sedlu.