Obilježena godišnjica zločina u nevesinjskim selima

I danas se traga za tijelima 31 nestale osobe

U sklopu obilježavanja 27. godišnjice progona i zločina počinjenog nad bošnjačkim stanovništvom naselja Žulja, Rabina, Bakračuša i Prijeki Grm, danas je u džamiji Žulja organizovan prigodan vjerski program. Tokom proteklog rata u ovim selima počinjen je egzodus i veliki zločin nad civilnim stanovništvom. 14 juna 1992, jedinice srpske vojske i JNA izvršile su napad na sela, nakon vojničkog poraza u dolini rijeke Neretve i širem području Mostara.

U junskim danima 1992. ukupno je 56 mještana zarobljeno, ubijeno ili odvedeno u nepoznatom pravcu. Najstarija žrtva je imala 83 godine, a najmlađa nepunih 8 godina.

Dvadeset sedam godina poslije, porodice žrtava i dalje tragaju za tijelima 35 nestalih članova porodice sa ovog područja. Samo iz Žulja 31 osoba danas se vodi nestalom, te četiri osobe s Dubavice. Svoju ogorčenost, kako je kazao Ibrahim ef. Ćatić izražavaju zbog dugogodišnje šutnje i prikrivanja zločina i istine o sudbini njihovih nestalih članova porodice.

- Nažalost i dalje traje šutnja, posljednjih godina kao da se nista ne dešava po pitanju tražnja njihovih kostiju. Ali ono što želimo poručiti je da moramo čuvati svoj ponos, moramo biti iskreni, ponosni Bošnjaci i da kao takvi nikad ne smijemo zaboraviti događaje koji se se dogodili, jer žrtva ne smije biti zaboravljena, poručio je u svom obraćanju.

Image

Skupu se obratio i hafiz Abdulaziz ef. Drkić, koji je poručio: "Ako želimo da naše stanje bude bolje, da sačuvamo naš narod, moramo se potruditi da popravimo naša djela. Mi kada razmišljamo o šehidima, treba da razmišljamo o njihovim djelima."

Izaslanik mostarskog muftije Ilham ef. Puce pozvao je nadležne institucije, Sud i Tužilaštvo BiH, te Institut za traženje nestalih osoba da se aktivnije uključe u proces pronalaska posmrtnih ostataka mještana Žulja i drugih nestalih Bošnjaka s prostora Nevesinja, prenosi Oslobođenje.

- Ponovo se obraćamo istražnim organima u BiH da intenzivnije porade na otkrivanju masovnih grobnica, da se posmrtni ostaci nevinih žrtava pronađu i da se procesuiraju počinioci zla, agresije, progona, ubijanja i zločina protiv čovječnosti nad našim nevinim sugrađanima, poručio je.