Obilježeno 150 godina od rođenja Krajišnika- reisa Džemaludina Čauševića 

Mmm

Muftijstvo bihaćko  organiziralo  je manifestaciju povodom 150 godina od rođenja reisa Džemaludina - ef. Čauševića, istaknutog intelektualca, reformatora i vizionara.

Jučer je, u Bosanskoj Krupi, otvoren naučni skup "Reis Džemaludin Čaušević, život i djelo", na kojem su svoje radove o reisu Čauševiću predstavili vrsni intelektualci iz oblasti islamskih nauka, sociologije, prava i jezika, sa bihaćkog, sarajevskog i tuzlanskog univerziteta, te istraživači koji su pisali naučne radove o reisu Čauševiću.

U  pozdravnom govoru, muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je naglasio da je reis Čaušević ličnost čiji stavovi i razmišljanja i dalje plijene pažnju brojnih istraživača i onih koji analiziraju njegova pisana djela, ali i životne stavove.

- Prva pomisao na reisa Čauševića jeste da se on zalagao za opismenjavanje i obrazovanje  bošnjačkog naroda. Obrazovanje, koje je u tom vremenu bilo u značajnoj stagnaciji, i susret reisa Čuševića sa Istanbulom i Kairom, tadašnjim svjetionicima vjere i nauke, formirali su ličnost koju smo nazvali mudžeddidom, tj. vjerskim reformatorom. On je ovdje rođen, ovdje je rastao i školovao se i mi imamo obavezu da njegujemo sjećanje na njega i potičemo brojne projekte koji će ovjekovječiti ovu značajnu ličnost našeg naroda,  rekao je muftija Kudić.

Kao izaslanik Huseina Kavazovića reisu-l-uleme, direktor Uprave za obrazovanje i nauku dr. Dževad Hodžić je istaknuo  da je reis Čaušević nesvakidašnja harizmatična ličnost, koji je hrabro i odvažno donosio važne odluke u interesu zajednice.

Prisutnima su se obratili i premijer USK-a Mustafa Ružnić i načelnik općine Bosanska Krupa Armin Halitović. Vlada USK i Općina Bosanska Krupa bili su pokrovitelji ovog značajnog naučnog skupa.

- Zasta je velika čast govoriti na naučnom skupu posvećenu najpoznatijem alimu ne samo sa  područja Krajine, govoriti o istinskom bosanskohercegovačkom, ljudskom i intelektualnom velikanu kakav je bio rahmetli reis Džemaludin Čaušević.

Za reisa Čauševića govorili su da je bio čovjek ispred svog vremena. Danas, na isteku 2020. godine poruke  reisa Čauševića i dalje su putokaz svakom istinskom patrioti. Kako je bio uzor u svoje vrijeme tako je i danas.

Ima li sažetije i ispravnije poruke za današnju Bosnu i Hercegovinu od njegove:

„U evropskim organizovanim institucijama mi nećemo prestati biti muslimani, već ćemo biti još efikasniji i bolji muslimani.“

Ima li važnijeg pitanja za budućnost Bosne od obrazovanja?

„Velika je ludost bila misliti da će drugi čekati i gledati na nas ili da će se vrijeme okrenuti prema našoj želji. Sad su i šila i igle drukčije, čekići i vignjevi su se promijenili. Škole i način školovanja se izmijenio, i ko se ne bude snalazio u  ovim novotarijama on je izgubljen. Svijet se kreće naprijed, pa ako se i mi  ne budemo ravnali prema duhu vremena, bit ćemo pregaženi.  U prošlosti smo puno drijemali, treba već jednom toga se proći.“

Ovako je govorio reis Čaušević 1934.  

Prođimo se drijemanja, krenimo naprijed kako nas je uputio Đemaludin Čaušević, kazao je u prigodnom obraćanju premijer Mustafa Ružnić.