fbpx Objavljena mapa poplava koje su ove sedmice pogodile BiH

Objavljena mapa poplava koje su ove sedmice pogodile BiH

Home

Objavljena mapa poplava koje su ove sedmice pogodile BiH

Laboratorija iz oblasti geografskih informacionih sistema na Prirodno-matematičkom fakultetu Banjaluka (GIS laboratorija) prva je izradila i objavila karte poplavljenih područja u BiH u realnom vremenu.

Profesor doktor Davorin Bajić, koji je i uradio ovu mapu, da mape mogu imati veliki značaj u upravljanju poplavama, saniranju posljedica, budućim projekcijama i analizama, kako za nadležne institucije, tako i za stanovništvo.

Sama platforma je veoma jednostavna za korištenje. Korisnik bira podlogu na kojoj će biti prikazane poplavne mape (satelitska i topografska), te bira dostupnu mapu poplavnih područja za dostupne datume.

U platformu su integrisane mape poplavljenih područja koje se generišu na osnovu radarskih satelitskih snimaka Evropske svemirske agencije iz programa Sentinel 1. Navedeni snimci se obrađuju složenim algoritmima i sa njih se izdvajaju poplavljena područja. Par sati nakon prolaska satelita iznad poplavljenog područja obrađeni snimci već budu dostupni na našoj platformi. Vremenski intervali prolazaka satelita i snimanja terena kreću su od jednog do tri dana, zavisno od područja – objašnjava profesor Bajić.

Proces obrade i prikaza podataka je potpuno automatizovan. Podaci će se svakodnevno ažurirati u periodima trajanja poplava i u zavisnosti od dostupnosti snimaka za pojedina područja, prenosi Fokus.

Na mapi, koju možete pogledati na OVOM LINKU, jasno se vidi popljavljeno područje sjeverozapadnog dijela Bosne i Hercegovine, odnosno područja oko rijeka Vrbas, Sana, Una i Sava.

Objavio: Čet, 16/05/2019 - 13:44
Back to top