"Objavljeni non-paper o Kosovu je fake": Evo šta zapravo piše u lažnom dokumentu, Srbija se treba obavezati...

asd
Između ostalog u "fake dokumentu" se predlaže da Srpska pravoslavna crkva dobije privilegovan status, dok bi se Srbija trebala obavezati da neće sprečavati članstvo Kosova u međunarodnim i regionalnim organizacijama. Ističe se da Kosovo ne bi trebalo nametati trgovačke barijere Srbiji

Nakon što je Prištinski list Koha Ditore objavio navodni novi "non-paper" u kojem se predlaže formiranje autonomne oblasti Sjevera Kosova i međusobno poštovanje "suvereniteta i teritorijalnog integriteta" Srbije i Kosova, oglasio se ambasador Njemačke na Kosovu Jorn Rohde i demantirao je autentičnost "non-papera".

"NON-PAPER O KOSOVU JE FAKE"

-Takozvani „njemačko – francuski“ non-paper objavljen od strane Koha Ditore“ je fake news! Mogao bi biti dokument, ali sigurno nije njemačko – francuski. Sva naša podrška ide dijalogu koji vodi EU i Miroslav Lajčk, kao što je njemački ministar vanjskih poslova Maas ponovo naglasio prošlog četvrtka u Prištini - napisao je na Twitteru ambasador Njemačke na Kosovu.

Redakcija prištinskog lista Koha dobila je, naime, dokument za koji navode da je „non -paper“, a koji su sastavile Njemačka i Francuska, u sklopu zajedničke inicijative ove dvije države za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i njegovo zaključivanje konačnim sporazumom.

ŠTA PIŠE U LAŽNOM DOKUMENTU O KOSOVU?

List Koha Ditore tvrdi da su neslužbeni dokument pripremili zvaničnici Njemačke i Francuske u zajedničkoj inicijativi da se nastavi dijalog Srbije i Kosova do potpisivanja konačnog sporazuma. Autentičnost nisu mogli potvrditi, ali zato je njemački ambasador riješio nedoumicu oko autentičnosti.

Između ostalog u "fake dokumentu" se predlaže da Srpska pravoslavna crkva dobije privilegovan status, dok bi se Srbija trebala obavezati da neće sprečavati članstvo Kosova u međunarodnim i regionalnim organizacijama. Ističe se da Kosovo ne bi trebalo nametati trgovačke barijere Srbiji.

Spomenuta autonomna oblast imala bi pravo autonomije u sferi ekonomije, finansija, infrastrukture, kulture, obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite, pravosuđa, sigurnosti (policija) i urbanizma, u skladu s Ustavom Kosova i zakonodavstvom lokalne samouprave, a proces bi trebao biti zaključen do kraja februara 2022. godine, kaže se u dokumentu za koji je njemački ambasador na Kosovu potvrdio da je lažan.

Pogledajte OBJAVU