Objavljeni rezultati obdukcije 14-godišnje Vanje: Otkriveno kako je ubijena

,

Početkom decembra regiju je potreslo ubistvo 14-godišnje Vanje Gorčevske, a sada je poznato i kako je došlo do njenog ubistva.

Nova saznanja

Vanja je ubijena hicem iz vatrenog oružja, navodi se u obducijskom nalazu sudske medicine, koji je prenio "Skoplje1". 

Nalaz, na kojem se radilo 17 dana, demantirao je navode da se djevojčica tokom otmice možda ugušila u vreći u kojoj je bila zarobljena. 

To bi značilo da je Vanja bila živa dok je bila u automobila, sve dok nije odvezena do mjesta gdje je upucana. 

Prema nezvaničnim informacijama portala "Skoplje1", Vanja je pogođena u predjelu glave. Ekspert za metke će morati dati odgovore iz kakvo oružja je hitac ispaljen. 

Odgovori na pitanja

Tužilac koji istražuje slučaj primio je izvještaj sudske medicine u petak, a u njemu se daju odgovori na niz otvorenih pitanja vezanih za otmicu i ubistvo 14-godišnjakinje. 

Prema zvaničnim podacima saopćenim od institucija na osnovu saznanja i izjava osumnjičenih koji su priznali krivicu, od otmice do ubistva djevojčice prošlo je dva sata i 40 minuta. 

Prema dokazima, među kojima su i podaci iz obdukcije, bit će utvrđen dalji tok istrage. Bit će izdati dodatni nalozi za davanje materijala, vještačenja, ispitivanja lica koja mogu imati neka saznanja.

Između ostalog, nalaz može biti presudan za kvalifikaciju krivičnih djela za koja će osumnjičeni sada biti procesuirani.

"Skoplje1" je saopćilo da su listinzi telefonskih operatera, telefonski i kompjuterski uređaji, otisci prstiju – samo dio predmeta koje već dvadesetak dana analiziraju istražni organi, u okviru istrage o ubistvima Vanje Gorčevske i Pančea Žežovskog.

Šest osumnjičenih

Za ovaj slučaj, od početka istrage Tužilaštva do sada, nema novih osumnjičenih osim šestorice, od kojih je petoro u pritvoru duže od pola mjeseca.

U ovom slučaju, Ljupčo Palevski Palčo je osumnjičen da je planer, organizator i izvršilac dva ubistva. Za otmicu i ubistvo dvije žrtve osumnjičeni su Velibor Manev, Bore Videvski i Vlatko Kešišev.

Aleksandar Gorčevski, otac ubijene Vanje, osumnjičen je da je Palču dao informacije o vremenu kada njegova kćerka napušta zgradu i odlazi u školu. Posljednji osumnjičeni je Stefan Dimkovski, koji je uhapšen jer je pomogao Palču da pobjegne jer je otišao u Beograd da pokupi Palevskog i odvede ga u Tursku.

Palevski je u ekstradicionom pritvoru u Turskoj, dok su ostali osumnjičeni u pritvoru.