Objavljeni tajni dokumenti o Brexitu: Britaniji prijete kaos i neredi

BRITANSKA vlada jučer je bila prisiljena objaviti tajni dokument sa službenim predviđanjima o neurednom Brexitu bez dogovora.

A prema toj stručnoj procjeni, tzv. no-deal Brexit mogao bi rezultirati rastom cijena goriva i hrane, nestašicom medicinskih zaliha i neredima na britanskim ulicama, pišu britanski mediji. 

Dokument je naslovljen "Operacija Yellowhammer: Razumne pretpostavke za planiranje u najgorem slučaju, od 2. kolovoza 2019." Operacija Yellowhammer je naziv koji je britanska vlada dala pripremama za neuredni Brexit, u slučaju da London i Bruxelles ne postignu dogovor koji bi zadovoljio obje strane do zakazanog datuma za Brexit.

Iz vlade Borisa Johnsona također ističu da se radi o najgorem scenariju, ne o standardnom scenariju koji se očekuje, piše Guardian.

Ministar obrane Ben Wallace izjavio je da se ovaj scenarij može očekivati jedino ako "vlada ne učini ništa po tom pitanju". Dodao je da je vlada "poduzela mnoge mjere" i "otvorila čekovnu knjižicu" kako bi umanjila rizik, osiguravajući nekoliko milijardi funti za ovu izvanrednu situaciju. 

Ipak, zanimljivo je da je sadržaj objavljenog vladinog dokumenta izuzetno sličan planu koji su britanske novine Sunday Times otkrile u kolovozu, a koji je vlada tada odbacila kao "zastarjeli" dokument koji su plasirali nezadovoljni bivši ministri. Ispostavilo se da dokument uopće nije zastario, već da datira iz kolovoza.

Kamioni koji prelaze La Manche mogli bi čekati i po dva dana

U svakom slučaju, dokument je sada objavljen nakon zahtjeva koji je izglasan u donjem domu britanskog parlamenta u ponedjeljak navečer, prije nego što je suspendiran na pet tjedana. Inicijativu je predvodio bivši državni odvjetnik Dominic Grieve. 

Do 85% britanskih kamiona koji prelaze La Manche neće biti spremno za carinsku kontrolu koju će uvesti Francuska u slučaju neurednog Brexita, upozorava se u ovom dokumentu. Zbog toga bi mogli čekati i po dva dana da prijeđu granicu.

Najgore ometanje prijevoza preko La Manchea moglo bi trajati i do tri mjeseca, ali problemi bi mogli trajati i do šest mjeseci. Zbog graničnih kontrola i putnički bi promet tom rutom mogao biti usporen.

Hrana će biti manje dostupna i skuplja
 

Opskrba nekim vrstama svježe hrane bit će smanjena, kao i opskrba ambalažom i drugim "kritičnim elementima u lancu opskrbe hranom". To "neće dovesti do općenite nestašice hrane u Velikoj Britaniji, ali će smanjiti dostupnost i izbor i povećati cijenu, što će utjecati na ranjive skupine", stoji u dokumentu. 

Također, ovisnost opskrbe lijekovima o uvozu "čini je posebno ranjivom na izrazita i produljena kašnjenja", navodi se u izvještaju. S obzirom na to da neki lijekovi imaju vrlo kratak rok trajanja, nije ih moguće ni uskladištiti na vrijeme. Nedostatak veterinarskih lijekova također može dovesti do izbijanja životinjskih epidemija.

Mogući prosvjedi, neredi i etničke tenzije
 

"Prosvjedi i protuprosvjedi odvijat će se diljem Velike Britanije i mogli bi apsorbirati značajne količine policijskih resursa. Može doći i do porasta javnih nereda i tenzija između različitih zajednica", upozorava se također u vladinom izvještaju.

Moglo bi doći i do problema s prekograničnim financijskim uslugama, kao i s dijeljenjem informacija između britanske i drugih europskih policija. 

Unatoč javnom inzistiranju britanske vlade na tome da neće doći uvesti granične kontrole na granici Sjeverne Irske i Irske, u dokumentu se priznaje da će doći do povratka neke vrste "tvrde granice". 

"Ovaj model će se vjerojatno ispostaviti kao neodrživ zbog značajnih ekonomskih, pravnih i biosigurnosnih rizika, a nikakva jednostrana ublažavanja koja bi to riješila neće biti dostupna", napominje se. 

Neke tvrtke će odseliti iz zemlje zbog carina
 

Također, očekuje se da će neke tvrtke preseliti poslovanje iz Velike Britanije da bi izbjegle carine koje će, bez sporazuma o slobodnoj trgovini, biti automatski uvedene. One koje ostanu će se, naravno, morati nositi s većim troškovima izvoza i uvoza. 

Iako je parlament izglasao zakon prema kojem se Brexit odgađa na tri mjeseca u slučaju da se ne postigne dogovor nakon europskog summita 17. i 18. listopada u Bruxellesu, Johnson i dalje inzistira na tome da će Velika Britanija 31. listopada izaći iz EU-a sa sporazumom ili bez njega. 

"Bude li stvarno nužno, izaći ćemo bez sporazuma. A ovo što kažu da sam ne-demokrat: ma dajte, molim vas, hrpa gluposti!" rekao je britanski premijer ovog tjedna novinarima.

Oporbeni laburisti su nakon objave plana za Operaciju Yellowhammer zatražili da se parlament pozove natrag, odnosno da se njegova suspenzija poništi. Ministar za Brexit u sjeni Sir Keir Starmer rekao je da postoji "izuzetan rizik" ako Velika Britanija izađe iz EU-a bez dogovora.