Oboljeli imaju izbor, ali...

Dva lijeka, jedan za liječenje Chronove bolesti, a drugi za liječenje metastatskog melanoma, postaju dostupni pacijentima na teret Fonda solidarnosti u FBiH. Lijekovi vedolizumab i nivolumab uvršteni su na listu lijekova Fonda i ubuduće se mogu nabavljati u svrhu bolničkog liječenja. Odluku je nedavno donijela Vlada FBiH, ali kako je za Oslobođenje kazao dr. Fikret Operta, predsjednik Udruženja oboljelih od melanoma FBiH, oboljeli još čekaju na ovaj lijek.

Lijek u infuziji

Lijek nivolumab, objašnjava dr. Operta, lijek je koji se prima u infuziji i on je jedan od više lijekova imunoterapije. Pored nivolumaba, to su pembrolizumab i ipilimumab.

“Do ove odluke od neki dan kada je federalna Vlada na prijedlog Ministarstva stavila na federalnu listu nivolumab, od imunoterapije na toj listi je i lijek pembrolizumab i on je već bio uvršten prošle godine. To su sve infuzije, koje su uvrštene tek od prošle godine”, kazuje dr. Operta te naglašava da sve do 1. jula 2018. pacijenti nisu imali nijedan lijek za liječenje melanoma.

“Zbog hitnosti liječenja pacijenata, država je stavila na listu ove lijekove, za šta smo se izborili našim aktivnostima, objasnili smo situaciju, jer smo kao udruženje u jako teškoj situaciji, tu se nalaze teško oboljeli pacijenti. Njima su neophodni lijekovi, jer bez ove ciljane i imune terapije ljudi umiru. Oni su osuđeni samo na tradicionalnu terapiju - zračenje i kemoterapiju. Mi smo insistirali u interesu spašavanja života da se uvedu ovi lijekovi. Oni se svi zovu inovativni lijekovi”, govori dr. Operta i dodaje da su u Udruženju imali pacijenata koji su u inostranstvu u kliničkim studijama primali upravo nivolumab.

Tako su se iz Udruženja izborili za šest lijekova, obraćajući se Zavodu, Ministarstvu, Vladi i parlamentarcima. Pomenuti lijekovi tako iniciraju imuni odgovor u organizmu i onda se organizam sam svojim ćelijama izbori sa tumorom, piše Oslobodjenje.

“Federalna Vlada je na insistiranje Udruženja uvrstila lijek nivolumab na listu, što znači da u FBiH pacijenti, odnosno ljekari sada imaju mogućnost da i njega uključuju u liječenje. Ovaj lijek se uključuje u četvrtoj fazi bolesti, ali i u trećoj kao adiovantna terapija. To znači prvo da su neki pacijenti već koristili ovaj lijek u inostranstvu, jer im ga država nije omogućila. A nisu mogli sa ovoga lijeka preći na drugi. U FBiH se prošle godine uključivao samo lijek pembrolizumab, sada je odobren i nivolumab, što su dva lijeka za imunoterapiju trenutno u BiH”, ističe dr. Operta te naglašava kako na klinici još nema ovog lijeka.

Upozorava na mogućnost da pacijenti ne dobiju na vrijeme lijek, te da oni ne mogu prekidati tu terapiju, ali i dodaje kako je administracija Zavoda i odgovornih sa klinike zakazala. Oboljeli od ove dvije teške bolesti vodili su dugogodišnju bitku za lijekove. Na naš upit kada će pacijenti moći dobiti nivolumab, iz Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH su odgovorili da je on “tek uvršten u pomenutu grupu lijekova”.

“Zbog posebnog programa u indikaciji liječenja odraslih pacijenata s neoperabilnim ili metastatskim melanomom i zbog izuzetno visoke jedinične cijene lijeka, u toku je definiranje uslova i finansijskih sredstava, u skladu sa kojima će se nabaviti pomenuti lijek. Nakon toga, potrebno je u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama pristupiti provedbi postupka njegove nabavke. Zavod poduzima sve aktivnosti kako bi nivolumab bio dostupan u što kraćem roku”, kazali su u Zavodu.

Dodatni novci

Podsjećaju da je federalna Vlada 18. aprila izmijenila i dopunila listu lijekova onima koji mogu, na teret ovog fonda, biti korišteni u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti. Lijek vedolizumab za Chronovu bolest se već nalazio među tim lijekovima.

“Posebni program, između ostalog, podrazumijeva da je primjena ovih lijekova uvjetovana osiguranjem dodatnih sredstava u Fondu. Lijek se već koristio u indikaciji liječenja Chronove bolesti, po tzv. programu sufinansiranja na teret popola Fonda i proizvođača. Primjena lijeka će biti nastavljena u skladu sa raspoloživim sredstvima”, ističu iz Zavoda.