Obradović: Inicirat ćemo izmjene Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH

Generalni sekretar Nezavisnog bloka i novi zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Amer Obradović reagovao je na vijest objavljenu na portalu Klix.ba o tome kako je bivša zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta PFBiH Vesna Švancer tokom boravka u zatvoru naplatila 20 hiljada KM iz budžeta.

On smatra da je neprihvatljivo da izabrani zvaničnici imaju bilo kakva veća prava od radnika u našoj zemlji. Kako kaže, zbog ranijih opstrukcija i stalnog pronalaženja izgovora, izabrani predstavnici NB će se samostalno odricati minimalno 20 posto plaće koja će biti uplaćena u Fond solidarnosti NB-a, za potrebe stipendiranja, promocije nauke, sporta i kulture, kao i humanitarnih akcija. 

"Mi ćemo u Parlamentu BiH, ali i FBiH pokrenuti i izmjene i dopunu Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, što je jedan od zakona koji treba među prvima usvojiti", rekao je Obradović.

Riječ je o prijedlogu koji obuhvata ukidanje raznih naknada koje su bile predmet niza zloupotreba od zastupnika u prošlom sazivu. Također, to predviđa konačno ukidanje i takozvane naknade na plaću po isteku mandata, "bijelog hljeba", što je ukinuto na državnom nivou. 

"Moramo mi u novom mandatu pokazati da ćemo se ponašati i raditi drugačije i odgovornije. Slušali smo dosta lijepih predizbornih poruka. Ja ne mogu da zamislim da se bavimo reformama i brigom o građanima, ako nismo spremni sami da se odreknemo beneficija. Treba dosadašnji ozakonjeni bezobrazluk privilegija što prije institucionalno ukinuti i politika NB-a će biti uvijek na tom principu", kazao je Obradović.