Obradović: Parlament ni ne planira usvajanje Zakona o sukobu interesa, a korupcija i afere uništavaju zemlju!

obr
Saopštenje za javnost iz Nezavisnog bloka

 

Federalni zastupnik Nezavisnog bloka Amer Obradović povodom rasprave o Planu rada Parlamenta Federacije za narednu godinu, upozorio je da se opet u planu nije našlo razmatranje Prijedloga zakona o sukobu interesa Federacije BiH, kojim se sprečava utvrđivanje odgovornosti vezane za koruptivne djelatnosti, nespojivost funkcija i zloupotrebe službenih položaja za namještanje poslova privatnim kompanijama.

“U Parlamentu FBiH imate zastupnike koji potpisuju ugovore sa javnim preduzećima, pa premijer Novalić i ministar Džindić sa firmom TMR i Pretisom, zapošljavanje najbližih srodnika u javne institucije, dakle imate sukob interesa na svakom koraku. Zar afere oko respiratora, zaštitnih maski i slično za vrijeme COVID-19 nisu bile dovoljne da Vlada i Parlament barem pokuša da se ‘igra’ demokratije, pa i na nivou PR-a, evo, kaže pokrenut ćemo donošenje ovog zakona jer smo svjesni percepcije javnosti i onoga što se od nas traži. Ne, oni biraju da budu bezobrazni. Državni zakon koji se kao primjenjuje do donošenja entitetskog je, poslije oduzimanja nadležnosti CIK-u koji je provodio provjere i utvrđivao sukob interes, postao mrtvo slovo na papiru. Entitetski, izgleda neće ni doći”, poručio je zastupnik Obradović.

Zastupnik Nezavisnog bloka je najavio da će, ako Parlament ne stavi u Plan svog rada Prijedlog Zakona o sukobu interesa Federacije BiH, on okupiti opozicione zastupnike i napraviti svoje rješenje. “Pozivam ponovo ministra pravde FBiH Matu Jozića da dostavi zakon u Parlament. Pozivam i predsjedavajućeg Zaimovića da reaguje, jer smatram da je ovo pitanje vrlo važno u borbi protiv korupcije. Ako se zakon uskoro ne dostavi, tražit ćemo svoje saveznike na svim stranama i boriti se, ako ništa da se dobro zacrvenite pred međunarodnom zajednicom u silnom objašnjavanju što niste ni u planu imali ovaj zakon, jer vas je izgleda samo njih strah, s obzirom da građane i javnost odavno ignorišete”, zaključio je Obradović.

Press služba NB-a