Očajna majka teroriste Fejzulaija: Gdje sam pogriješila?! - Odabrao je salafističke propovjednike...

Terorista
Nikad ne bih zastupao vjerskog fanatika. Prihvatio sam to samo zato što je njegova majka, potpuno zapadnjačka žena, sjedila plačući sa mnom i pitala: ‘Gdje sam pogriješila? Da li je gotovo s njim?‘, sjeća se advokat Rast

 

Od života s roditeljima do iznajmljenog stana koji su subvencionirali austrijski poreski obveznici: Kujtim Fejzulai, 20-godišnjak koji je hladnokrvno izveo brutalne napade u Beču i pritom ubio nevine osobe, prije nego ga je neutralisala policija, prihvatio je lijepu povlasticu koju je ponudio glavni grad.

Austrijski "Heute" otkrio je da je Fejzulai iz roditeljskog smještaja u Liesingu preselio u svoj stan 1. maja 2020. Stanovao je u stanu površine 42 kvadrata, nikad nije bilo pritužbi komšija niti upravitelja.

Samo tragovi devastacije na stubištu obnovljene stare zgrade i zamjenskih aluminijumskih vrata svjedoče o izuzetno dramatičnoj noćnoj policijskoj akciji kada su austrijski specijalci raznijeli ulazna vrata i pretražili stan.

-Oko 1.20 ujutro probudila nas je silovita detonacija. Sva svjetla u našoj zgradi upalila su se istovremeno, kaže šokirani stanar zgrade u kojoj je živio Fejzulai.

Niko ovdje ne želi vjerovati da je među njima živio fanatik ISIL-a. Ali koja je priča Kujtima Fejzulaija, istražio je "Heute".

Rođen je u Austriji, odrastao je u Mödlingu i bio je pomalo nadaren kao mladi fudbaler. Nakon srednje škole i srednje škole, prebacio se na Višu tehničku školu u Ottakringu koju je kasnije napustio.

Umjesto školovanja odabrao je salafističke propovjednike. U septembru 2018. godine s bečkog aerodrome Schwechat je odletio za Istanbul i dalje za Hatay. Ali sin vrtlara i domaćice nije stigao u Siriju. Tinejdžer je uhapšen - i vraćen u Austriju.

Majka je bila očajna zbog vlastitog sina. Advokat Nikolaus Rast sjeća se detalja.

-Nikad ne bih zastupao vjerskog fanatika. Prihvatio sam to samo zato što je njegova majka, potpuno zapadnjačka žena, sjedila plačući sa mnom i pitala: 'Gdje sam pogriješila? Da li je gotovo s njim?', priča Rast.

To je pitanje koje sada postavlja cijela Austrija.