Očekivanja od sutrašnjeg sastanka SDA i HDZ-a

Više od dva sata trajao je sastanak SBB, PDA, i A-SDA. Nakon sastanka, javnosti upućeno samo kratko saopštenje - tri stranke će formirati čvrst blok na svim nivoima vlasti u BiH. Za sutra je najavljen i sastanak SDA-HDZ BiH, tema sastanka mogućnost formiranja vlasti. Koja su očekivanja od sutrašnjeg sastanka, i može li koalicija okupljena oko SBB-a biti treći partner u vlasti iz FBiH?

Uoči sastanka sa HDZ-om BiH potpredsjednik SDA Adil Osmanović još jednom je pozvao BH Blok, ali i koaliciju okupljenu oko SBB-a da, kako kaže Osmanović podjele vlast.

"To je drugi sastanak sa HDZ, vi znate da smo imali jedan u Mostaru. sutraćemo pokušati da neke stvari izdetaljišemo u pogledu ko bi to sa SDA i HDZ, na nivou FBiH i na nivou BiH ući zajedno u koaliciju", kazao je Osmanović.

Iz HDZ-a slična očekivanja-postići dogovor kako bi se vlast formirala na svim nivoima.

"Izborni zakon je HDZ-u prioritet i mislim da HDZ neće odustati od tog zahtjeva", kazao je Josip Grubeša iz HDZ-a BiH.

U RS već je jasno ko će činiti nadpolovičnu većinu, no u FBiH, za sada nije poznato ko bi mogao biti treći partner. Nakon što su iz BH bloka saopštili da oni neće u vlast, mogućnost za pregovarače iz SDA se suzila.

"Mi smo uvijek dovedeni u poziciju, godinama iza nas, izborima iza nas, da bošnjačka strana uvijek nešto traži, traga za nečim, a onda zarobi čitavu strukturu koja se ne može formirati niti može da nešto radi. Vidjećemo da li je to organizovano, neki plan koji mi možemo da nazremo", kazao je nedavno Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

U Sarajevu - sastanak SBB, PDA, A-SDA. Klub SBB PDA ima tri poslanika. SNSD-u, SDA-u i HDZ BiH nedostaje jedna jedna ruka iz Federacije u Parlamentu BiH, za formiranje većine.

"Tom prilikom dogovoren je čvrst politički blok između ove tri stranke na svim nivoima i odlučeno je da se s detaljima sastanka ne izlazi u javnost", saopćeno je iz SBB-a.

Lider HDZ-a potvrdio je da je ranije razgovarao sa predsjednikom SBB-a. No detalji ovih razgovora nisu poznati javnosti.

"Ja sam informirao gospodina Dodika da sam ovih dana razgovarao i sa gospodinom Radončićem, da u iduću srijedu imamo sastanak sa SDA na sličnoj razini, u Sarajevu, gdje ćemo razgovarati na slične teme kako bismo što prije otpočeli proces formiranja vlasti na nivou Savjeta ministara", kazao je Dragan Čović.

Predhodni period obilježio je niz sastanaka, HDZ i SNSD su ranije dogovorile partnerstvo. Nakon sastanka SNSD i SDA upućena je poruka - Što prije formirati vlast.