Očekuje se veći priliv migranata dolaskom toplijeg vremena

U narednom periodu, sa dolaskom toplijih dana, na području Bosne i Hercegovine se očekuje veći priliv migranata, procjene su Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Iz ove ustanove poručuju da bi migrantska kriza mogla eskalirati. Sa druge strane stručnjaci za bezbjednost smatraju da je riječ kriza predimenzionirana i da se ovaj problem koristi u društvenopolitičke svrhe.

U Grčkoj je u pokretu oko 70.000 migranata odakle svaki dan oko 300 prelazi u Makedoniju, Bugarsku, Albaniju, a zatim iz Crne Gore ili Srbije kreću se ka Bosni i Hercegovini, procjene su MUP-a RS. Prema njihovim podacima za sada je od početka godine registrvovano oko 1.500 migranata na teritoriji države, a u entitetu više od 900.

"Zabrinjava činjenica da tu ima bezbjednosno interesantnih lica ima 5-6 lica koja se mogu dovesti u vezu sa terorističkim aktivnostima. Sada u USK ima 26 lica koja se mogu dovesti u vezu sa ratnim dejstvima u Siriji koji su bili učesnici raznih fomacija i grupacija u Siriji", kazao je Darko Ćulum, direktor Policije RS.

Preduzete su određene mjere da se pojača zaštita državne granice i po tom pitanju Bosna i Hercegovina ne zaostaje za drugim zemljama u regionu smatra ekspert za bezbjednost Safet Mušić. Prema njegovim podacima u Grčkoj je 60.000 migranata i to kontroliše EU i to ne bi trebalo preći u krizu.

"Ako je kroz BiH prošlo 120.000 migranata od početka tog talasa i od toga je njih 10 ili 20 registrovano kao bezbjednosno interesantni onda je to taj procenat koji važi i za populaciju u BiH ili Evropi. Nije to izraženo toliko da sad kažemo većina migranata ili svi migranti su prijetnja za BiH ili mjesto gdje idu", tvrdi Mušić.

Iz Koordinacionog tijela u Banjaluci poručuju da će poštovati odluku entitetske Vlade i da neće prihvatiti nikakve investicije za izgradnju prihvatnih centara u kojima bi se migranti mogli zadržavati.

"Ono što nas zabrinjava jeste činjenica da je sve više građana koji se bave krivičnim djelima krijumčarenja ljudi. Mi imamo operativna saznanja da se to naplaćuje za ulazak u BiH do 700 eura, a za prebacivanje kroz cijelu BiH od 1.000, 2.000 pa do 5.000 maraka", istakao je Miloš Stevanović iz Koordinacionog tijela RS.

Oko 30 miliona eura BiH je dobila iz evropskih fondova za rješavanje problema sa migrantima, podaci su stručnjaka za bezbjednost. Takođe, veliki je broj građana koji ne očekujući nikakve naknade doniraju hranu, toplu odjeću ili im ustupe i svoje objekte za privremeni smještaj, piše N1.