Očekujemo da Vojislav Šešelj bude kažnjen

Nekoliko stotina članica Udruženja "Žene Srebrenice", kao i mnogih prijatelja Srebrenice danas je u Tuzli održalo mirni protest s koga su ko zna koji put odaslati zahtjevi nadležnim institucijama da se ubrza pronalazak masovnih grobnica koje kriju tijela njihovih ubijenih članova porodica, kao i proces identifikacije već ekshumiranih posmrtnih ostataka.  

Protest je, također, bio u znaku iščekivanja odluke Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu u predmetu Vojislava Šešelja, kojeg je Pretresno vijeće Haškog tribunala, nakon dvanaestogodišnjeg procesa 2016., oslobodilo po svim tačkama optužnice.

- Godinama smo podržavali rad Haškog tribunala i njegovo nastojanje da optuženi ratni zločinci dobiju adekvatne kazne. Nažalost, presuda Vojislavu Šešelju kojom je 2016. godine oslobođen po svim tačkama optužnice je poljuljao naše povjerenje u ovaj sud. Šešelj je za nas zločinac, jer znamo šta je radio tokom cijelog rata. Očekujemo da drugostepena presuda bude pravična, odnosno da on dobije zasluženu kaznu, u suprotnom bit će to jedna velika mrlja na obrazu međunarodne pravde, tačnije Mehanizma za međunarodne krivične sudove kao nasljednika Haškog tribunala – kazala nam je Nura Begović iz Udruženja "Žene Srebrenice". 

Protestu u Tuzli danas su se pridružile članice Medžlisa IZ Brčko i Kladanj, mnogi tuzlanski srednjoškolci, kao i aktivistice organizacije "Žene u crnom" iz Beograda. 

Zajević: U Srbiji nas napadaju i vrijeđaju jer ukazujemo na zločine i tražimo pravdu za žrtve

- Naša moralna obaveza je da budemo s majkama Srebrenice. Sve dok traje borba ovih žena da saznaju istinu o svojim nestalim, naša borba neće prestati. To što nas u Srbiji napadaju i vrijeđaju zbog traženja istine i pravde, ukazivanja na počinjene zločine, to je organizirano nasilje od režima da bi nas prisilili da prestanemo sa svojim djelovanjem, jer na čelu tog režima su aktivni sudionici događaja iz devedesetih godina i oni žele da ponište sve tragove tog svog djelovanja – kazala nam je Staša Zajević, predsjednica organizacije "Žene u crnom".