Od 30. marta letovi na svim destinacijama

aer
Zbog pandemije koronavirusa, u 2020. smanjeni su prihodi Međunarodnog aerodroma Tuzla (MAT), umanjen je broj putnika, a broj letova je manji za 50 posto u odnosu na godinu ranije. Kada se uporedi sa 2019, ostvareni obim prevoza iznosi 39 posto, odnosno broj putnika je smanjen za 61 posto, potvrdio je za Fenu direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Esed Mujačić.

TROŠKOVI

Prema njegovim riječima, tokom 2020. s Tuzlanskog aerodroma prevezeno je oko 228.000 putnika, dok je godinu ranije taj broj iznosio 592.000.
- Imali smo dodatnih prihoda osim prevoza putnika, ali to nije dovoljno da bi se pokrili svi troškovi poslovanja. Dobili smo pomoć od kantonalne i federalne Vlade, to nam je pomoglo da nadoknadimo gubitke koje su nastali kada je Aerodrom zbog koronavirusa bio zatvoren, rekao je Mujačić.

Uspjeli smo zadržati radnike i održati likvidnost preduzeća, a smanjili smo troškove za 40 posto, kaže Mujačić


S Tuzlanskog aerodroma privremeno su obustavljeni letovi prema osam destinacija: Bilund (Danska), Cologne, Friedrichshafen, Berlin, Baden-Baden (Njemačka), Salzburg i Beč (Austrija) te Vaxyo (Švedska), što predstavlja 50 posto od ranijeg broja letova.
Sa Tuzlanskog aerodroma trenutno su aktivni letovi u četiri evropske zemlje na osam destinacija: Memmingen, Frankfurt Hahn, Dortmund (Njemačka), Malmö, Göteborg i Stockholm (Švedska), Bale (Francuska) i Eindhoven (Nizozemska).
- Uspjeli smo zadržati radnike i održati likvidnost preduzeća, a smanjili smo troškove za oko 40 posto. Kada se uporedi Tuzlanski s ostalim aerodromima u regiji, koji su pretrpjeli posljedice Covid-19, mi smo bolje poslovali od ostalih, naglasio je Mujačić.

 

OBIM PREVOZA

Od 30. marta ponovo planiraju vratiti letove za osam destinacija koji su privremeno obustavljeni.
- Imat ćemo letove na 16 destinacija. Očekuje se puni obim prevoza, te vraćanje svih destinacija na koje se saobraćalo prije pandemije, kaže Mujačić.