Od 6 novih članova Vijeća ministara i 14 ambasadora nema ni jednog Krajišnika- do koga je?

parlament
Za sutra je zakazana sjednica Parlamenta Bosne i Hercegovine na kojoj se treba glasati o novom sazivu Vijeća ministara BiH. Iako smo bili sigurno da neće moći biti lošiji saziv i perspektiva od ovog aktulenog, danas, kad su obznanjena sva imena novog saziva, mnogi već sada najavljuju da će ovaj, nadolazeći saziv, ipak biti još lošiji od ovog trenutnog. To zaključuju po biografijama kandidata, a posebno onih sa bošnjačke/ bosanske strane, koji su morali pokazati da su promjena i da će ‘najbolje predlagati na najvažnije pozicije’. A oni su, kako stvari stoje, kandidaturama osuđenika Heleza ili nastavnika sa sumnjivom diplomom fizičkog obrazovanja Konakovića ponudili blijede i slabe kandidate koji očito nemaju snage niti znanja da se, u interesu države BiH iznesu sa pozicijom za koju se grčevito bore i prave ogromne ustupke na račun upravo države, u koju se kao kunu.

 

 

Ali, nije predmet ovoga teksta analiza njihove (pot)kapacitiranosti, nego je to teritorijalna raspodjeljenost odakle dolaze predloženi kandidati za ministre, njihove zamjenike u Vijeću ministara BiH, ali i prijedlozi za ambasadore koje je danas javno obznanio i Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Krajina je ovaj put ponižena i izigrana kao nikada do sada. Krajišnici su dali najveće povjerenje Denisu Bećiroviću i strankama okupljenim oko tzv. Osmorke, SDP, Naša stranka, NES, NiP…

Naime, od šest kandidata koliko su ove stranke predložile za Vijeće ministara BiH četiri kandidata su iz Sarajeva ( Konaković, Forto, Muhamed Hasanović i Duška Jurišić), jedan je iz SBK (Helez) i jedan iz Tuzle (Elvir Mahmuzić). Dakle, 0 Krajišnika u izvršnoj vlasti.

Nadalje, predloženi kandidati za Dom naroda koje je isto predložila ova grupacija su Kemal Ademović (Sarajevo) i Elvir Karajbić (ZDK). Dakle, i ovdje je Krajišnika 0.

I treći prijedlog su imena za 14 ambasadorskih mjesta koje je predložio Denis Bećirović kojem su Krajišnici prošle godine dali najveći broj glasova za Predsjedništvo BiH.

Zlatko Lagumdžija, Haris Bašić, Damir Arnaut, Sabit Subašić, Haris Hrle, Erol Avdović, Elma Kovačević Bajtal, Amira Arifović Harms, Emin Čohodarević, Armin Limo, Anesa Kundurović, Osman Topćagić… Više od dvije trećine ovih kandidata su iz Sarajeva, a opet 0 kandidata iz Krajine.

I ovo je rezultat odnosa ovih ljudi i ove politike prema Krajini i krajiškom narodu koji im je dao najveći broj glasova.

Očito su ih dobro prevarili, to se vidi iz ovih imena, ali, zato je prava i velika odgovornost na zastupnicima Krajišnicima koji sjede u Parlamentu BiH kao predstavnici našeg kraja. Ako ovo ne vide i spremni su za ovo glasati, onda zaslužuju prezir krajiškog naroda i da im nikada više taj narod ne da povjerenje da ga predstavljaju.

Sutra će na sjednici Jasmin Emrić, Albin Muslić i Šemsudin Dedić svojim javnim obraćanjima i neglasanjem biti u prilici spasiti obraz i čast našeg naroda i kraja.

Krajina od 2010. godine, i Senada Šepića koji je bio zamjenik ministra civilnih poslova BiH nema svoga čovjeka u državnoj vladi. Nažalost, Krajišnici su i kad su mogli birati između svoga čovjeka za Predsjedništvo BiH prije 4 godine kada je kandidat Nezavisnog bloka za Predsjedništvo BiH bio upravo Šepić, ili ove godine kada je jedan drugi Krajišnik, Banjalučanin Mirsad Hadžikadić bio kandidat, ipak su birali i davali veće povjerenje Bećiroviću ili Džaferoviću koji su u Krajinu dolazili ili je spominjali samo pred izbore.

Veliku odgovornost za ovakav odnos i podršku Bećiroviću ima i vladajuća NES stranka koja je oba puta javno podržavala Bećirovića i usmjeravala birače i biračke odbore da ovakav rezultat bude.

Zato, trun obraza sutra i sebi i Krajini mogu svojim odbijanjem da glasaju za novo Vijeće ministara BiH sačuvati Albin Muslić, Jasmin Emrić i Šemsudin Dedić. Hoće li to iskoristiti ili će ostati upamćeni kao mali beskičmenjaci, znaćemo već sutra.