Od danas obavezna: Koje kazne prijete onima bez zimske opreme na automobilima?

sa

Od danas je na teritoriji Bosne i Hercegovini zakonski obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uvjete, za sva motorna vozila. Prema Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini zimska oprema obavezna je do 1. aprila.

Vožnja ljeti i zimi znatno se razlikuje, zbog toga je važno pipremiti auto za zimske uslove. Osim zamjene guma, potrebno je provjeriti I kočnice, akumulator, ulje, tekućinu za brisače te posjedovati i lance.

“To je najvažnije, zimska oprema, zima je znači, klizavo , znate sve , blato, snijeg , kiša. Treba zimska oprema . Najbolje bi bilo kad bi svako uzimao novu gumu , naprijed, gdje je pogon I sve ostalo , ali ne možemo mi protiv toga”, pojasnio nam je Nermin Juzbašić.

Zbog ekonomske krize, kao i sve poskupjele su o gume, ali i usluga zamjene istih. Poslodavci kažu kako je cijena u odnosu na prethodne godine viša do nekih 40% . Cijene novih guma kreću se od 90 km pa i do 200 KM, u ovisnosti o veličini i proizvođaču gume. Polovne se mogu naći i za 50 KM.