Od Demokratske fronte zavisi formiranje vlasti

S kim će SDA formirati koaliciju, nije ništa jasnije ni nakon razgovora koje je ova stranka obavila sa Pokretom demokratske akcije, Mirsada Kukića. Iz PDA ponovili su kako se koalicija može praviti isključivo kroz blok stranaka, zajedno sa SBB-om i A-SDA, dok je Izetbegović poručio kako nema ništa protiv široke i stabilne koalicije koja bi uključila i DF.

Sa predsjednikom DF-a, Bakir Izetbegović razgovarao je prošle sedmice, no kako je kazao nije stekao dojam da se Demokratskoj fronti žuri u vlast, te su da su i posljednje izjave koje dolaze iz Demokratske fronte o opoziciji i poziciji, za njega nešto novo.

U intervjuu koji je dao za za podgoričku Pobjedu, Željko Komšić kazao je kako logika vječne opozicije može ljevici doći glave, što su mnogi protumačili i kao njegovu najavu ulaska u vlast sa SDA. Članovi DF-a nisu krili razočarenje, nakon što je glavni odbor SDP-a odlučio protiv pregovora sa SDA.

Da li se nešto u međuvremenu promijenilo, u DF-u danas nisu odgovarali na pozive novinara, 
njihovi parneri u bh. bloku komentiraju.

U Našoj stranci potvrdili su da će situacija biti mnogo jasnija nakon sastanka lidera Bh. bloka koji je zakazan za četvrtak, dok je predsjednik Glavnog odbora SDP-a Saša Magazinović kazao kako ne može da shvati šta može biti važnije od projekta Bh.bloka.

U svemu navedenom zanimljiv je i današnji istup Damira Arnauta, jednog od vodećih ljudi SBB-a koji je kazao kako je patriotska dužnost SBB-a ne ulaziti u kombinacije sa SDA na bilo kojem nivou.

Da li je riječ o pojedinačnom istupu, ili se SBB povlači iz pregovora moglo bi biti jasnije nakon sastanka lidera bh bloka koji je zakazan za četvrtak. Na sastanku se očekuje da predsjednik DF-a konačno odgovori da li ulazi u formaliziranje priče oko bloka ili pak ulazi u pregovore sa SDA .

Ili kako je danas porucio i Bakir Izetebgovic SDA će pričekati DF, a onda ćemo vidjeti, kako prenosi N1.