Od HIV/AIDS-a u RS-u zaražene 132 osobe, dosad umrle 24 osobe

Na Klinici za infektivne bolesti UKC-a Republike Srpske antiretrovirusnom terapijom (ART) liječi se 60 osoba koje žive sa HIV/AIDS-om

U Republici Srpskoj su registrovane 132 oboljele osobe od HIV/AIDS-a.

Iz Instituta za javno zdravstvo preciziraju da je od 1. decembra 2018. godine dosad prijavljeno ukupno 10 novih oboljelih, od toga pet od HIV-a i pet od AIDS-a.

U navedenom periodu prijavljena su i četiri preminula pacijenta od AIDS-a koji su ranije prijavljeni kao HIV/AIDS oboljeli.

Po spolnoj strukturi oboljelih, osam je muškog, a dva ženskog pola.

Iz Instituta navode da je način prenosa infekcije kod oboljelih heteroseksualni, a pet pripada homo/biseksualnoj populaciji.

Od ukupnog broja novootkrivenih, sedam pacijenata su autohtoni, a troje importovani.

Na Klinici za infektivne bolesti UKC Republike Srpske antiretrovirusnom terapijom (ART) liječi se 60 osoba koje žive sa HIV/AIDS-om.

Od posljedica AIDS-a u Republici Srpskoj do sada su umrle 24 oboljele osobe - piše Oslobođenje.

U tom bh. entitetu se u okviru redovnih aktivnosti u kontinuitetu provodi epidemiološki nadzor i liječenje osoba sa HIV/AIDS-om, s akcentom na zdravstveno prosvjećivanje, odnosno prevenciju i rano otkrivanje HIV+ osoba, kao najvažnijim mjerama u kontroli ove bolesti.

Najavili su i da će 1. decembra 2019. u centrima za dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje u Institutu za javno zdravstvo RS Banjoj Luci te u regionalnim centrima Instituta u Istočnom Sarajevu i Trebinju biti organizovano savjetovanje i testiranje na HIV+, brzim testovima.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu trenutno sa HIV-om živi oko 37,9 miliona osoba inficiranih HIV-om, dok je u toku 2018. godine HIV dijagnostikovan kod 1,7 miliona osoba.