Od Hrvatske očekujemo podršku BiH, a ne Čovićevoj retrogradnoj politici

Hrvatska je u petak preuzela predsjedanje Vijećem Europe, prvi put u 22. godine koliko joj je članica i u istom sedmici u kojem najstarija europska organizacija kritizirala službeni Zagreb zbog eskalacije govora mržnje u javnom diskursu i jačanja nacionalizma. O očekivanjima od hrvatskog predsjedavanja za Vijesti.ba govorio je zastupnik u PS BIH i predsjednik odbora za vanjske poslove Vijeća Europe Senad Šepić.

Šepić od Hrvatske očekuje da u dobrosusjedskim odnosima do kraja zagovara i promovira evropski put Bosne i Hercegovine, stabilizaciju političkih prilika u BiH i da svoj angažman kao predsjedavajuća Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope iskoristi da se evropska priča i perspketiva na Zapadnom Balkanu imaju kao ključni prioritet tog djelovanja.

"Kada smo mi predsjedavali Vijećem Evrope u prvom planu smo imali dobrosusjedske odnose pa očekujemo da to rade i naši susjedi. Nama je jako važno da imamo tu vrstu pozitivne energije u globalnim međunarodnim organizacijama da se pitanje priključenja BiH EU tretira na najvišem nivou. Mislim da nam je to zajednički interes i očekujem od zvaničnika Hrvatske da na takav način", rekao je Šepić.

Hrvatska bi mogla jako puno pomoći jer je to iz regiona jedina zemlja članica EU i ima veliku odgovornost da u tome smislu otvara dodatnu perspkektivu, međutim u zadnje vrijeme često ima drugačiju ulogu, kaže Šepić.

"Nažalost, počesto, pogotovo u zadnje vrijeme oni imaju drugačiju ulogu u odnosu na ovo što govorim. Pozivam i očekujem da sa partneima iz Evrope i svijeta, da Hrvatska bude zagovornik jedinstvene države Bosne i Hercegovine, evropske i pravne države koja će imati svoj potpuni suverenitet i da se Hrvatska tako i ponaša, da se BiH omogući napredak na EU putu a ne da se kao što je to nažalost slučaj počesto jednostrano miješa u unutrašnje stvari BiH i stavlja se na stranu ne jednog naroda nego jedne političke stranke", rekao je Šepić.

-Dodao je da je ta politika najodgovornija što su procesi u BiH koji su važni i za hrvatski narod ali i za cijelu državu Bosnu i Hercegovinu, dovedeni u pitanje zbog retorogardne politike Dragana Čovića.

"Ne može Hrvatska ukoliko želi da ima ulogu kao članica EU, kao naš dobar susjed, u tome smislu da bude zagovarač i produžena ruka koja će štititi takvu vrstu politike koju u BiH provodi Čović. Hrvatska prema svima u BiH treba imati podjednak odnos i shvatiti da njihova uloga može biti konstruktivna jedino na takav način. Vjerujem da postoje političke snage u Hrvatskoj koje to razumiju i koje to raditi, a sa moje strane sve ću učiniti da imamo dobre odnose u narednom periodu", zaključio je Šepić.