OD JAVNIH NABAVKI DO ZAPOŠLJAVANJA: Pet priča o korupciji, koje su ostale nekažnjene

Korupcija

Ovdašnja tužilaštva nerado istražuju korupciju u javnim nabavkama, čak i kada su sumnje potkrijepljene iskazima relevantnih svjedoka i drugih dokaza. A sumnji u korupciju ima u izobilju, nevažno o kojem je sektoru riječ, građevinarstvu, zdravstvu ili informacionim tehnologijama
 

IT sektor je zbog sveopšte informatizacije institucija posebno profitabilan. U praksi to znači žestoku borbu između firmi za osvajanje tržišta. Ulazak sa softverskim rješenjima u neko javno preduzeće znači dugogodišnji profit na održavanju sistema, vrlo često precijenjenom. Sadržaj korespodencija i razgovora aktera javnih nabavki u samo jednom segmentu ilustrativno dokazuje kako se odluke o "najboljim ponuđačima" donose u kabinetima političara.

Dok je  sutkinja Jasmina Lipovača vodila sudski postupak u kojem je bivši gradonačelnik Emdžad Galijašević optužen za primanje dara, njen suprug Hamdija Lipovača nije krio da se sastaje sa njim i mimo vikendice. Za Općinski sud u Bihaću ovo nije bio dovoljan razlog za izuzeće sutkinje.

o polovine oktobra 2019. zbog falsifikovanih diploma su 23 uposlenika Javnog preduzeća BH Pošta dobili  otkaz. Najviše falsikovanih diploma pronađeno kod radnika u Centru pošta u Bihaću i Sarajevu. Revizijom se mogu pronaći samo stvarno falsifikovane diplome, ali ne i one kupljene

Javno izrečene optužbe za nepotizam i korupciju samo su potvrdile ono što većina Brčaka odavno zna – javne institucije, prije svega, služe za zapošljavanje podobnih, kako porodično, tako i stranački. To je samo jedan od problema zbog kojih ovdašnji mladi ljudi odlaze u inostranstvu.

Farmaceutska kompanija „MGM Farm“ pobijedila u drugom krugu mini-tenderisanja za nabavku lijekova Ministarstva pravde FBiH za kazneno-popravne zavode. Na to se žalili iz kompanije „Zefarm“. Nakon nekoliko rješenja URŽ-a i presuda Suda BiH ispostavilo se da jeRješenje Ureda za razmatranje žalbi neprovodivo jer je ministarstvo već potrošilo sredstva.