Od novca koji je ostavio Agan Hodžić: Paketi za povratnike iz Žepe i okolnih mjesta

Predstavnici Regionalnog odbora „Merhameta“ iz Goražda dopremili su pakete prehrambenih proizvoda za povratnike s prostora Žepe, Han-Pijeska, Luke i Kruševa Dola kod Srebrenice, te Rogatice. Paketi su kupljeni iz sredstava Agana Hodžića, humaniste koji je milion KM ostavio Narodnoj kuhinji Stari Grad, Crvenom križu i Merhametu za kupovinu hrane ljudima koji je sebi ne mogu priuštiti.

- Ovo je donacija Agana Hodžića, koji je porijeklom s ovih prostora, iz Kovanja kod Rogatice. Njegova posljednja želja je bila da se paketi s hranom podijele povratnicima u RS, i mi to i činimo. Fizički ne možemo stići tokom ramazana, ali nadam se da ćemo do kraja juna posjetiti i Sokolac i okolna sela, Foču, Čajniče, Rudo i Višegrad. Nadam se da će ovo ljudima dobro doći – kazao nam je Šemsudin Kuljuh, menadžer RO „Merhameta“ Goražde.

U Žepu je stiglo 220 paketa, a u ovom mjestu namirnice su preuzeli i povratnici iz sela sa prostora općine Han-Pijesak, te dva sela koja pripadaju Srebrenici, ali su mnogo bliže Žepi.

– Kada smo se trebali vratiti, obećali su nam i stoku, mašine za obradu zemlje, ali kad sam se vratio, ni krampu nisam dobio. Uvjeta za opstanak nemamo - nikakvih. Nemamo prodavnice, ljekara, bilo čega. Ovaj kamion što je danas došao, kap je vode u moru, ali nama dosta, jer znači da nismo zaboravljeni od nekoga. Neko se sjetio tih Žepljaka ili Srebreničana – kaže Bajro Otajagić iz sela Pripećak kod Žepe.

Pred dušu skromnog, humanog čovjeka Agana Hodžića, koji je i, uz bogatstva koje je posjedovao, preminuo u staračkom domu, povratnici su proučili Fatihu.