Od nove godine gas jeftiniji za devet posto

Komanija BH-Gas će od 1. januara naredne godine smanjiti veleprodajnu cijenu gasa prema distributivnim kompanijama za oko devet posto. Tačnije, veleprodajna cijena gasa će biti smanjena sa sadašnjih 650 na 585 maraka za hiljadu kubnih metara gasa, saopćeno je iz BH-Gasa.

Ovu odluku danas je usvojio Nadzorni odbor ove kompanije. Da bi ona bila i realizovana potrebno je još da bude potrđena i na jednoj od narednih sjednica Vlade FBiH.

- Analizirajući kretanje ruske cijene prirodnog gasa i ostalih zavisnih troškova, Uprava BH-Gasa je predložila smanjenje veleprodajne cijene gasa prema distrubitivnim kompanijama. Nadzorniodbor BH-Gasa je prihvatio prijedlog Uprave i usvojio odluku da od 01.01.2020.godine cijena za distrubutivne kompanije iznosi 585 KM/1000 Sm3 što je u odnosu na važeću cijenu gasa od 640 KM/1000 Sm3 smanjenje od 8,59 posto - saopćeno je iz BH-Gasa.

BH-Gas je ovim ispunio zahtjev resornog ministra Nermina Džindića da čim se steknu uslovi za korekciju cijene prirodnog gasa ona bude i korigovana, navodi se u saopćenju ove kompanije.