Od otkaza u vrijeme pandemije do vlastitog biznisa za vrijedne Bišćanke (FOTO)

Nakit
Iza profila Leart stoje dvije mame; Senada Toromanović i Adila Pečenković Kazaz, koje su odlučile da se bave izradom nakita od polimerne gline. Do ideje i pokretanja profila pod nazivom Leart su došle sasvim slučajno, nakon što su uvidjele da imaju slične interese za nakit, za ručni rad. Zajedno su počele izrađivati nakit prije nekoliko mjeseci i za sad su jako zadovoljne interesovanjem ljudi za isti.

 

Sa ove dvije bišćanke smo obavili intervju koji prenosimo u cjelosti.

Cazin.net – Koju vrstu nakita izrađujete?

Za sad izrađujemo samo nakit od polimerne gline. Polimerna glina nam daje jako puno mogućnosti, jer se ne suši na zraku, pa sa njom imamo priliku da na određenom komadu nakita izradimo i najsitnije detalje.

Za sad se trudimo da radimo nakit koji odgovara i godisnjem dobu, tako da trenutno najviše izrađujemo nakit vezan za zimu, i predstojece novogodišnje praznike, a uz to jako su popularne cvijetne naušnice koje se rade sa sitnim komadićima gline, koji se valjaju i sa njima se oblikuju sitni cvjetici, listici, grancice i sl.

Cazin.net – Kako i gdje nabavljate potrebne materijale?

Mi u Bihaću nemamo radnje koje su namijenjene kreativcima mi se trudimo da po drugim gradovima pronađemo iste, te u njima kupimo sve što je nama potrebno za rad. Dosta toga same napravimo, tipa kalupi, kukice za naušnice, pa čak i sama glina - kod nas uvijek vrijedi parola snađi se.

Cazin.net – Gdje se mogu pronaći Vaši radovi?

Trenutno naše radove možete pronaći u marketu Kort u Bihaću gdje smo svaki dan rame uz rame sa jednom odličnom bihaćkom kreativkom Emilijom Omanović ( Art by Emma)

Cazin.net - Kako ste došle do toga da se bavite izradom nakita?

Adila Pečenković Kazaz: ¨Izradom nakita sam se počela baviti u aprilu ove godine, tj. početkom epidemije kada sam dobila otkaz i imala višak slobodnog vremena. Nakon nekog vremena i kolegica se počela baviti istim, tako da smo se odlučile da zajedno napravimo stranicu na FB i Instagramu. Kada smo napravile stranicu nismo imale prevelika očekivanja, radile smo ono u čemu uživamo. Na društvenim mrežama reakcije na nas nakit su bile odlične, međutim s obzirom da smo nove u ovom malom biznisu i s obzirom na ekonomsku situaciju, rijetko se odlućuju za kupovinu. Iz tog razloga smo iskoristile priliku za prodajom.u Kort marketu. Dodjite, pogledajte nas nakit, možda bas nađete nešto za svoje najdraže ili sebe¨.

Cazin.net – Možete li nam pojasniti osobine polimerne gline?

Radimo nakit od polimerne gline, mnogo kupaca nisu nikad čuli za polimernu glinu, pa i iz tog razloga izbjegavaju kupovinu istog. Polimerna glina je masa za oblikovanje slična plastelinu, ali se ona peče i time dobija svoj čvrsti oblik. nakit od polimerne gline je specifičan po tome sto je izrazito lagan, savitljiv i ne puca lahko, i naravno po bojama, ono u čemu se ističe takva vrsta nakita od drugih vrsta.

Cazin.net – Koja vrsta nakita je najčešće u ponudi?

Nas dvije radimo najčešće naušnice, malene, srednje, velike, iz jednog dijela, više dijelova, različitih oblika, veličina, tehnika, boja. Pored naušnica radimo i ogrlice, narukvice, prstenje, broševe i dugmad.

Cazin.net – Koje tehnike najčešće koristite?

U izradi koristimo razne tehnike, mješamo boje da dobijemo različite efekte, koristimo pečate da dobijemo različite otiske, crtamo akrilnim bojama po nakitu, radimo minijarmturne figurice koje lijepimo da bi dobili traženi oblik. Tehnika, ideja i mugućnosti je stvarno bezbroj, najveći problem je izabrati šta danas radimo. Kada napravimo željeni oblik nausnice, onda slijedi pečenje, temperaturu i vremensko trajanje pečenja je jako bitno namjestiti, jer jedino tako dobijemo boju koju želimo. Nakon pečenja slijedi čišćenje, brušenje, poliranje, bušenje, lakiranje, stavljanje kukica, slikanje, i nakon što nam je nakit i previše puta prošao kroz ruke, pakovanje.

Cazin.net – Recite nam cjenovnik vašeg nakita?

Nakit je za sve one koje znaju cijeniti ručni rad, koji znaju koliko se truda i ljubavi prema onom sto radiimo, utroši u izradi nečeg ovakvog.  Cijene naseg nakita se kreću od 5 do 30 KM, ovisno od utrošenog rada i vremena.

Vrijedne ruke ovih Bišćanki u izradi nakita i ljubavi koju poklanjaju u svom malom biznisu su vrijedne svake pohvale i divljenja, posebno u ovim teškim vremenima.