Je li BiH ušla u recesiju: Od početka godine uvoz značajno prestigao izvoz

APSURD je da BiH godišnje uveze skoro 200 miliona KM vrijednosti vode, sira 100 miliona KM !

U prvih osam mjeseci ove godine, u BiH se mnogo više robe uvozilo nego što se izvozilo, podaci su Agencije za statistiku, prenosi Dnevni avaz.

Pad BDP-a

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH, objašnjava da se do zabrinjavajućih podataka moglo doći i činjenicom da je ugašen „Aluminij“, te i da „Mittal“ ima barijere kod izvoz u zemlje Evropske unije.

Image

- S druge strane, izvoznici iz BiH uglavnom proizvode djelove i opremu za metalnu industriju, a to nije roba široke potrošnje. Tako da se smanjenje industrijske proizvodnje i investicija u zemljama EU koji koriste ovu robu, odražava direktno na nas – kazao je Jašarspahić.

Što se tiče povećanja uvoza, to je rezulltat privredne aktivnosti u BiH, ali i nedovoljne zaštite domaćih proizvođača, smatra on.

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić kazao je da je BiH tehnički ušla u recesiju, jer dva kvartala zaredom imamo negativni rast. 

- Razlozi za takav razvoj situacije su vanjske prirode. Prije svega zbog negativnih efekata razmjene sa Turskom, Rusijom i Kosovom. Naš izvoz u Tursku je pao, a uvoz povećan. Tu su i takse sa Kosova i izvoz u Rusiju. Kada se sve sagleda, imamo za rezultat pogoršanje vanjskotrgovinske razmjene i i u četvrtom kvartalu prošle i prvom ove godine. Sve to je utjecalo da padne i BDP - kazao je Hadžić.

Crne prognoze

Dodaje da su smanjene prognoze rasta za ovu godinu.

- Do kraja godina će doći još do smanjenja, što je katastrofalna situacija za BiH, jer znamo da je šest posto minimalni rast koji nam treba, a još ako dođe do smanjenja, može doći do većeg iseljavanja stanovništva, jer niko nema vremena da čeka za bolje sutra koje ne dolazi. Posebno je zabrinjavajuće da je i u avgustu izvoz i uvoz bio manji za 100 miliona u odnosu na prošlu godinu - kazao je Hadžić.

Uvozimo 20 miliona hljeba iz Brazila i Argentine  

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo je istakao je da su ovo katastrofalni podaci.

- Mjesecima upozoravam da je sramota što uvozimo 92 posto hrane. Uvozimo hljeb iz Brazila i Argentine u vrijednosti od 20 miliona KM godišnje. Postali smo totalni ovisnici o uvozu– rekao nam je Bićo.

APSURD  je da BiH godišnje uveze skoro 200 miliona KM vrijednosti vode, sira 100 miliona KM 

BROJKE

Januar – Avgust

Izvoz – 7 milijardi i 639 miliona KM, 2,3 posto manje

Uvoz - 12 milijardi i 993 miliona KM, 2,4 posto više .