Od posljedica pušenja u BiH godišnje umre 8.000 osoba

Svjetski dan bez duhanskog dima obilježava se danas, a podaci Zavoda za javno zdravstvo FBiH o broju onih koji stalno konzumiraju cigarete su poražavajući.

Od 1.087.993 punoljetna stanovnika u FBiH, 44 posto ili 478.717 njih su stalni pušači. Čak 56,3 posto muškaraca i 31,6 posto žena prosječno konzumira iznad 16,9 cigareta dnevno.

Prema podacima Udruženja PROI, od posljedica pušenja u BiH godišnje umre više od 8.000 osoba. 

Iako je Federalno ministarstvo zdravstva krajem aprila prošle godine objavilo nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, nije poznato kada će se on naći u Parlamentu FBiH.

- U junu 2018. Ministarstvo je prijedlog poslalo Parlamentu na razmatranje. Sada je do njih kada će ga staviti na dnevni red i razmatrati – rekao je Zlatan Peršić, portparol Ministarstva.

Predloženim dokumentom uvodi se potpuna zabrana pušenja u javnim zatvorenim prostorima, javnom prijevozu, ali i u automobilima ako se u njima voze maloljetne osobe. Predviđene su i stroge novčane kazne za prekršitelje koje se kreću od 100 do 10.000 KM., prenosi Dnevni avaz.

Cilj novog zakona, kako ističu stručnjaci, jeste unapređivanje zdravlja ljudi, jer svako ima pravo na zdravlje i zdravu životnu sredinu bez duhanskog dima.