Od prošle godine Dom zdravlja Cazin napustilo nekoliko ljekara

dz cazin
Trenutno Dom zdravlja Cazin ima uposlenih 40-tero ljekara. Od toga je oko 26. specijalista, dok su ostali ljekari porodične medicine.

Neki od njih su sa specijalizacijom, dok su pak drugi još uvijek bez položene specijalizacije. U novembru prošle godine DZ Cazin ostao je bez četvoro ljekara.

Dva ljekara koja su radila u Hitnoj službi, prema riječima direktorice, trenutno se nalaze na specijalizaciji. Dr. Beširević je na specijalizaciji iz urgentne medicine u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću, dok je dr. Hajduković na specijalizaciji iz interne medicine na KC Tuzla. Trenutno, zbog porodiljskog i trudničkog odsustva, Dom zdravlja je ostao bez dvije doktorice.

Tokom prošle godine u ovoj Ustanovi su uposlena dva ljekara. Također, vratio se i ljekar kojeg su čekali da položi državni ispit.

„Dr. Sabaheta Jonuzović i dr. Indira Džonlić, koje su vodile tim porodične medicine, napustile su Dom zdravlja, te su odlaskom na specijalizaciju svoj ljekarski poziv odlučile nastaviti u drugim kliničkim centrima“, dodaje direktorica. Da bi Dom zdravlja obavljao minimum svojih obaveza prema osiguranicima, potrebno je uposliti još minimalno 6 do 7 ljekara, koji bi pomogli pri organizaciji posla, kako u područnim ambulantama, tako u samom Domu zdravlja Cazin.

“Zbog nedostatka kadra pomoćnik za primarnu zdravstvenu zaštitu i ja izlazimo i radimo u područnim ambulantama i u samom Domu zdravlja”, ističe direktorica, dodajući da smatra da jedan dio posla treba i ona da preuzme, a ne da sve bude prepušteno njenim kolegama ljekarima. Direktorica Zulić kaže da je pritisak u Domu zdravlja jako velik, obzirom da ljekari dnevno imaju od 60-100 pacijenata i jako su opterećeni, kako oni, tako i sami pacijenti. Zulić ističe da je u interesu Doma zdravlja pronaći rješenje kako bi se uspješno nosili sa trenutnom situacijom, te je tim povodom pozvala sve osiguranike ove Ustanove da svoj dolazak kod ljekara usklade poštivajući zakazani termin.

 

Direktorica Zulić naglašava da , za sada, uspijevaju funkcionirati normalno, ali je pozvala sve osiguranike ove ustanove na maksimalno razumjevanje i da svoj dolazak kod ljekara usklade poštivajući zakazani termin.

Image
direktorica

Iako je trend odlaska ljekara u punom jeku, Dom zdravlja Cazin uspjeva se nositi sa svim izazovima ulažući velike napore da ispoštuje sve obaveze prema pacijentima.