Od Šestog do današnjeg, Sedmog kongresa SDA

Prošli Šesti kongres SDA, bio je obilježen prozivkom o brojnim izbornim manipulacijama, krađom i namještanjem glasova tadašnjem, a i sadašnjem predsjedniku i njegovim odabranicima.

Danas se u Sarajevu održava Sedmi kongres SDA. Ovo je, kako su najavili iz stranke, 'najveći kongres otkako je osnovana ova stranka' u njenih 29 godina postojanja će na njemu biti preko 1300 delegata. Oni, istina ovaj put neće ništa posebno birati, jer, kako reče na početku jedan od delegata, samo će potvrditi dosadašnjeg predsjednika, a svima je jasno da će i aktuelni potpredsjednici ostati isti, uz male korekcije, uvođenje jedne žene, uz 8 potpredsjednika muškaraca i popunjavanja potpredsjedničkog mjesta Kukića, najvjerovatnije podobnim Zaimovićem, aktuelnim predsjedavajućim Parlamenta FBiH i povlačenjem Osmanovića sa mjesta zamjenika, na mjesto jednog od devet poptredsjednika SDA.

Ubrzo ćemo saznati i zvanične rezultate i vidjeti koliko smo dobro procijenili rezultate. Prošli Šesti kongres SDA, bio je obilježen prozivkom o brojnim izbornim manipulacijama, krađom i namještanjem glasova tadašnjem, a i sadašnjem predsjedniku i njegovim odabranicima. Neki do tada najuticajnici kadrovi unutar SDA, koje je Bakir Izetbegović vidio kao svoju konkurenciju i prijetnju svojoj poziciji lidera SDA, 'počišćeni su kongresnom krađom i namještanjem rezultata glasanja delegata', kao jedinim načinom da se eliminiraju iz stranke, kako u svojim tekstovima tvrdi jedan od izvršilaca toga posla, tadašnji mladi aktivista iz Sanskog Mosta Zekotić, koji je takvo obrazloženje dobio od svoga predsjednika općinske organizacije SDA koji ga je predložio da bude član biračkih odbora na prošlom kongresu SDA.

Kako je to tada izgledalo, u maju 2015. godine objavljivali su određeni mediji, a snimak 'brojanja glasova' nalazi se i na youtube kanalu kojega možete pogledati na linku:

Nikada poslije, uprkos brojnim zahtjevima članstva stranke, nekih medija i kandidata s tog kongresa koji su iznosili tvrdnje i argumente o kongresnoj krađi i namještanju glasova, tadašnji, a sadašnji predsjednik Bakir Izetbegović nije ponudio odgovor, a pogotovo sankcionirao aktere takvog namještanja glasova i rezultata na kongresu najveće i vladajuće stranke u BiH. Oni koji su tražili zaštitu svojih prava i rješavanje prigovora zbog nedemokratskog kongresnog inžinjeringa su vremenom ili isključeni ili dovedeni do toga da sami napuste SDA, a oni koje je čitava javnost u BiH mogla i može i danas vidjeti na youtube snimku sa prošlog kongresa su nagrađeni s pozicijama, od zastupničkih, mjesta kantonalnih premijera, savjetnika, direktora... I danas su na ovom Sedmom kongresu, mnogi od njih u prvim redovima, kao ugledni delegati i važni članovi najveće stranke u BiH. Zato je više malo važno šta će reći novi/ stari predsjednik i njegov tim i kakva će obećanja dati na ovom Sedmom kongresu, jer su njihova djela i postupci počesto i nažalost za sve nas koji živimo u BiH potpuno drugačiji od onoga što govore.