Od subote stupaju nove mjere na snagu: Zatvaraju se diskoteke, mijenja se radno vrijeme...

asd
Francuski premijer Jean Castex je preporučio u petak Francuzima da izbjegavaju put u Kataloniju, iako su granice ostale otvorene

Regionalne vlasti naredile su u petak zatvaranje diskoteka i noćnih klubova u Kataloniji na sjeveroistoku Španije nastojeći suzbiti širenje zaraze novim koronavirusom. Civilna zaštita je također zatvorila koncertne dvorane koje imaju jedan podij i do ponoći ograničila rad noćnih klubova, restorana i kazina.


Mjere, koje stupaju na snagu u subotu i vrijedit će dvije sedmice, uvedene su nakon što je u Kataloniji u 14 dana do četvrtka zabilježeno 8000 novih slučajeva, gotovo polovica od gotovo 16.410 u cijeloj Španiji, javlja Hina.

Regionalne vlasti su prije sedam dana zatražile od 4 miliona stanovnika Barcelone da ne izlaze osim u hitnim slučajevima. Zbog širenja koronavirusa nova su ograničenja uvele vlasti i u drugim regijama.

Nakon nepunih mjesec dana od ukidanja strogih mjera, Španija je doživjela eksploziiju broja zaraza novim koronavirusom koji je već pokosio 28.432 života i zarazio više od 272 hiljada osoba.