Od tekstile industrije u BiH ostala samo sjećanja: Giganti su prošlost, sadašnjost krojačke radnje

.
Od nekadašnjih giganata tekstilne industrije prije rata u BiH ostalo je malo toga. Industrija u kojoj uglavnom rade žene, prije nešto više od decenije doživjela je ponovo ekspanziju a pogoni koji su otvarani u manjim općinama dali su novi zamah ovim sredinama jer su posao većinom dobile žene koje su do tad bile nezaposlene.

 

Nažalost, poslodavci u Federaciji BiH su objašnjavajući da je riječ o novim kretanjima na tržištu, u posljednjih tri mjeseca podijelili otkaze za oko 1000 uposlenih u tvornicama obuće i odjeće. Od ovog broja njih 100-ak ponovo se vratilo i na evidenciju Službe za zapošljavanje u USK.

BIHAĆ, 10. oktobra – Dok  su šivaće mašine utihnule u pogonima i na desetke žena ostavilo bez posla, male krojačke radnje postale su izvor egzistencije za žene koje su vješte u krojenju i šivanju.

U krojačkom zanatu uvijek ima posla, potražnja za njihovim uslugom je velika, iskustvo je to Senije Rizvić iz Bihaća, koja je na ovaj način sama sebi kreirala radno mjesto. Ovim poslom ali u tvornici s ostalim krojačicama bavila se i Đejla Mehić koja je u Bosanskom Petrovcu radila za poznati tekstilni bh. brend.

Iako su godinama  bili među prvih deset kompanija iz ove branše po prihodima i dobiti, uz objašnjenje da se situacija na tržištu promijenila, oko 50 žena je nedavno ostalo bez posla. Zatvaranjem pogona u samo dvije općine u našem kantonu broj nezaposlenih povećati će se za stotinjak osoba ističu u Službi za zapošljavanje USK, i tu počinje još jedna priča o pesimizmu i brigama onih žena koje još jednom moraju od početka.