Adama Dieng: Odbacivanje Izvještaja Komisije za Srebrenicu korak unazad

"Ono podriva vladavinu prava, domaće i međunarodne napore koji teže postizanju pravde za žrtve zločina počinjenih protiv pripadnika svih etničkih grupa tokom rata u periodu 1992.-1995. godina", rekao je Adama Dieng

SARAJEVO (AA) - Specijalni savjetnik Ujedinjenih nacija za prevenciju genocida Adama Dieng izrazio je zabrinutost povodom odluke Narodne skupštine Republike Srpske od 14.augusta, kojom se poziva na odbacivanje Izvještaja Komisije za Srebrenicu usvojenog 2004. godine.

“Odbacivanje nalaza Komisije je korak unazad za Bosnu i Hercegovinu. Ono podriva vladavinu prava, domaće i međunarodne napore koji teže postizanju pravde za žrtve zločina počinjenih protiv pripadnika svih etničkih grupa tokom rata u periodu 1992.-1995. godina. Nadalje, vrijeme donošenja ove odluke će vjerovatno prouzrokovati dodatne napetosti prije opštih izbora 7. oktobra i naštetiti naporima za izgradnju dugotrajne stabilnosti i izgradnje mira u Bosni i Hercegovini”, rekao je Dieng.

Komisija, koja je ustanovljena od strane Vlade Republike Srpske 2003. godine, ustanovila je da je od 10. do 19. jula 1995. godine, između 7.000 i 8.000 bosanskih muslimana nestalo na području Srebrenice i da je više hiljada bosanskih muslimana ubijeno, na način koji predstavlja teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

Mnogi od komisijskih nalaza su verificirani i potvrđeni presudama međunarodnih, domaćih, i stranih sudova. Dva međunarodna suda, Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, zaključili su da je masakr bosanskih muslimana u Srebrenici zločin genocida.

Tokom posjete Balkanu u februaru 2018. godine, specijalni savjetnik Dieng je naglasio da je “evidentno da se događaji iz prošlosti koriste u političke svrhe. Nepovjerenje i izravno neprijateljstvo između političkih lidera koji predstavljaju različite konstitutivne narode sprečavaju bilo kakav značajniji napredak prema pomirenju”.

Izrazio je zabrinutost odbacivanjem sudskih presuda, glorificiranjem ratnih zločinaca i njihovih zločina, imenovanjima osuđenih ratnih zločinaca na javne pozicije i negativni utjecaj koji ovakvi razvoji situacije imaju na proces izgradnje mira u državi, saopćeno je iz Ujedinjenih naroda .