Odbijena apelacija Željka Ilića, osuđenog za zločine u Bileći

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je apelaciju Željka Ilića, osuđenog na pet godina zatvora za zločine počinjene 1992. u Bileći.

Ilić je podnio apelaciju za povredu prava na pravično suđenje.

- Ustavni sud zaključuje da ne postoji povreda prava na pravično suđenje budući da su redovni sudovi za svoje odluke dali detaljno, jasno i argumentirano obrazloženje u pogledu činjeničnog stanja i primjene materijalnog prava proisteklog iz izvedenih dokaza, uz njihovu pojedinačnu i međusobnu ocjenu, kao i o tome zašto su izveli zaključak da je počinio krivično djelo koje mu je stavljeno na teret - navodi se u odluci Ustavnog suda, prenosi BIRN BiH.

U toj odluci je zaključeno da su neosnovani Ilićevi navodi jer je on kršenje prava na pravično suđenje doveo u isključivu vezu s utvrđenim činjeničnim stanjem i ocjenom dokaza, za koje je zaključeno da nije bilo proizvoljnosti.

Nije ponudio drugi argument iz kojeg bi proizlazilo da je tretiran drugačije u odnosu na lica u istoj ili sličnoj situaciji, niti je nešto tako vidljivo iz činjenica predmeta, navodi se u odluci Ustavnog suda.

Iliću, nekadašnjem policajcu Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bileća, Apelaciono vijeće Suda BiH je 2017. potvrdilo presudu Prvostepenog vijeća Suda BiH kojom je osuđen na pet godina zatvora za progon, fizičkim i psihičkim zlostavljanjem zatočenika.

Istom presudom su za zločine u Bileći osuđeni Goran Vujović, na šest godina, i Miroslav Duka, na 12 godina zatvora. Za Dukom je raspisana Interpolova potjernica.

Vujović, Duka i Ilić su proglašeni krivima za mučenja, premlaćivanja i zlostavljanje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Stanici javne bezbjednosti (SJB) i Đačkom domu u Bileći. Jedan od zatočenih je od posljedica premlaćivanja podlegao.

Vujović i Duka su osuđeni da su počinili progon protivpravnim zatvaranjima, nečovječnim postupanjem, deportacijom, ubistvima i mučenjem.

Vujović je osuđen da je zločine počinio kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bileća, a Duka kao komandir u SJB-u.