Odbijena molba Zorana Mamića za izdržavanjem kazne u BiH, slijedi raspisanje potjernice

.
Apelaciono vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo je u ponedjeljak žalbu osuđenika Zorana Mamića na odluku da zatvorsku kaznu ne može izdržava u BiH, čime je odluka o upućivanju bivšeg trenera Dinama u remetinečki zatvor postala pravomoćna i izvršna.

Ako se do kraja današnjeg dana, dakle, do ponoći, Zoran Mamić ne javi u Odjel za dijagnostiku zatvora u Zagrebu, sudac izvršenja dat će nalog policiji da za Mamićem raspiše Interpolovu potjernicu, a Sud će sam za njim izdati evropski potjerni nalog.

Dakle, ako se Mamić do ponoći ne javi u Zagreb, službeno će postati bjegunac od hrvatskog pravosuđa.

 

Nakon što se raspiše potjernica za Zoranom Mamićem, Uskok mora zatražiti da se i njemu sudi u odsutnosti, što će se dostaviti apelacionom vijeću Županijskog suda u Osijeku koji će o tome odlučivati, kazao je za Hinu glasnogovornik osječkog Županijskog suda Miroslav Rožac.

Dodao je da će se nakon toga zakazati datumi glavnih rasprava za drugi postupak na koji se Zoran Mamić uredno odazivao do odlaska u BiH u aprilu, nakon čega je poručio da kaznu želi odslužiti u našoj državi.

 

Zoran je u našu državu prvi put došao 23. marta ove godine, no zadržao se samo nekoliko dana. Ranije je saopćio da kaznu od četiri godine i osam mjeseci zatvora želi odslužiti u BiH.

 

Vrhovni sud je sredinom marta Zdravku Mamiću pravomoćno potvrdio kaznu iz prvog suđenja u Osijeku od 6,5 godina zatvora, Zoranu Mamiću smanjio kaznu na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru na tri godine i dva mjeseca