Odbijene žalbe članova Turkovićevog klana

Ustavni sud BiH osporio je žalbe na presudu Milenku Lakiću i Saši Stjepanoviću, članovima zloglasnog klana Zijada Turkovića, u kojoj su bili naveli da je tokom suđenja u Sudu BiH povrijeđeno njihovo pravo na pravično suđenje.

Lakić je osuđen zbog organiziranog kriminala u vezi s krivičnim djelima pripremanje krivičnog djela, ubistvima i teškim ubistvom, a Stjepanović zbog organiziranog kriminala, trgovine drogom i razbojništva.

Presudom Suda BiH od 28. novembra 2013. godine Lakić je osuđen na 40 godina, a Stjepanović na 12 godina zatvora. Nakon žalbe, Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH Lakiću je 16. aprila 2015. godine smanjilo kaznu na 35 godina zatvora.

Nakon nove Lakićeve i Stjepanovićeve žalbe, Ustavni sud BiH je zaključio da nema povrede prava na pravično suđenje, zagarantiranog Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

- Pošto su osporene presude obrazložene i jasne, koje je donio nepristrasni sud, kada način na koji je utvrđeno činjenično stanje i izvršena ocjena dokaza ne odaje utisak proizvoljnosti, te donesena uz pravilnu primjenu procesnih normi, te kada ništa ne upućuje na povredu prava na pravičan postupak u cjelini, te odluka nije zasnovana na nezakonitim dokazima, nije je apelantima uskraćeno pravo na odbranu - navodi se u obrazloženju Ustavnog suda.

Navodi se još da je ovaj sud zaključio da nije povrijeđeno pravo apelanata na efikasan pravni lijek koji je doveo u vezu s povredom prava na pravičan postupak, jer je apelant imao i koristio mogućnost da izjavi žalbu. Žalba je ispitana i odluka o kazni izmijenjena u korist apelanata, a nezadovoljstvo apelanata odlukom Suda o žalbi ne pokreće pitanje povrede ovog prava.