Odbrana Ratka Mladića upozorila na rizik od moždanih i srčanih udara

Odbrana Ratka Mladića, upozorila je danas međunarodni sud u Hagu da kod Mladića "postoji veliki rizik od novih moždanih i srčanih napada".

Pozivajući se na nalaze ljekara, njegov branilac Branko Lukić je na redovnoj konferenciji o stanju u postupku u Hagu kao glavne probleme naveo da je "kalcifikovano više od 50 odsto Mladićevog mozga", na kojem su ljekari uočili i "degenerativne promene". 


Od "mnogih bolesti" Mladića, Lukić je u sudnici naveo još kardiovaskularne tegobe. 

Branilac je kazao da je Mladić imao srčani udar 2013. godine u haškom pritvoru, prenosi N1.

Po Lukićevim rečima, medicinsko osoblje u pritvoru u Sheveningenu registrovalo je da Mladić "često pati od srčane aritmije, ali da to ne može naneti štetu njegovom zdravlju". 

Advokat Lukić je prokomentarisao da "neškodljiva srčana aritmija" ne postoji ni u medicinskoj teoriji, ni u praksi. 

On je najavio da će odbrana tražiti reviziju cjelokupne Mladićeve medicinske dokumentacije. 

Mladić (77) nije govorio tokom današnjeg zasjedanja. U sudnici je izgledao čilo i svježe, kratko podšišan i obučen u sivo odijelo i svijetlu košulju s plavom kravatom. 

Predstavnik haškog tužilaštva zamolio je žalbeno vijeće za više informacija o tome kada će biti usmena rasprava o žalbama koje su na prvostepenu presudu uložile i odbrana i optužba. 

Sudija Prisca Nyambe, koja će predsedavati žalbenim vijećem, odgovorila je da će strane u postupku o tome "biti obaviještene na vreme". 

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala je, 22. novembra 2017, Mladića osudilo na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici; progona Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, i uzimanja pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95. 

Na tu presudu žalbu je uložila odbrana. Tužilaštvo se žalilo na dio presude kojom je Tribunal oslobodio Mladića optužbe za genocid u još šest opština u BiH. 

Žalbeni postupak je u toku. Po riječima sudije pred vijećem je pet podnesaka odbrane i optužbe. 

U sljedećoj fazi postupka branioci i tužioci će žalbe usmeno obrazložiti pred apelacionim vijećem sudskog Mehanizma u Hagu - pravnog nasljednika Haškog tribunala. 

Pored predsjedavajuće Nijambe iz Zambije, u tom vijeću su i sudije Aminatta Lois Runeni N’gum iz Gambije, Gberdao Gustave Kam iz Burkine Faso, Seymour Panton sa Jamajke i Elizabeth Ibanda-Nahamya iz Ugande.

Izvor: