Odbrana ratnog zločinca Mladića traži odgađanje izricanja konačne presude

asd
Odbrana ratnog komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, kojeg je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) 2017. godine prvostepeno osudio na kaznu doživotnog zatvora, zatražila je odgađanje izricanja konačne presude pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove (MRMKS) u Hagu, planirano za 8. juni.

Iz MRMKS-a su naveli da je razlog molbe odbrane to što Mladić insistira da oba njegova branioca prisustvuju izricanju presude. Trenutno jedan od branilaca, Dragan Ivetić, neće moći prisustvovati iz zdravstvenih razloga.

U zahtjevu na kojem je potpisan drugi branilac Branko Lukić, navedeno je kako se od Žalbenog vijeća traži da odgodi ročište do trenutka kada oba branioca budu mogla prisustvovati izricanju presude.

Vijeće je ranije predložilo da, ukoliko okolnosti uzrokovane pandemijom koronavirusa ne budu dozvoljavale prisustvo u sudnici, izricanje presude bude organizirano putem video-veze.

Ipak, u današnjem zahtjevu, odbrana navodi kako Mladić odbija takav oblik izricanja presude te insistira na tome da zajedno s obojicom branilaca lično prisustvuje u sudnici.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju 2017. godine je prvostepeno osudio Mladića na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici počinjenog u ljeto 1995. godine, progona Muslimana i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, terorisanja civila tokom opsade Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a kao talaca, tokom rata u BiH od 1992-1995.

Žalbu na prvostepenu presudu uložilo je i Haško tužilaštvo, jer je Mladić prvostepeno oslobođen optužbe za genocid u još šest općina u BiH, ali i odbrana osuđenog ratnog zločinca.

Izricanje konačne presude u predmetu “Mladić” zakazano je za 8. juni u 15 sati, a presudu će saopćiti sudije Prisca Matimba Nyambe, Aminatta Lois Runeni N’gum, Seymour Panton, Elizabeth Ibanda-Nahamya i Mustapha El Baaj, saopćeno je iz MRMKS-a.