Zbog čega je odluka o Komisiji za NATO integracije objavljena tri godine nakon donošenja

Među odlukama objavljenim u prvom ovogodišnjem broju ''Službenog lista BiH'' nalazi se i ona o uspostavljanju Komisije za NATO integracijski proces BiH, donesena još u julu 2015. godine.

S obzirom na to da se u svakom broju ''Službenog lista'' odluke objavljuju ubrzo nakon njihovog donošenja, pitali smo prošle sedmice Ured za informiranje Vijeća ministara BiH o čemu se ovdje radi i zbog čega je odluka o formiranju ove veoma važne komisije objavljena tek tri godine nakon njenog donošenja, a i nakon što se u toj komisiji u međuvremenu izmijenjalo nekoliko članova.

Image

Danas su nam kazali iz Ureda Vijeća ministara BiH da odgovor na ovo pitanje tražimo na drugim adresama.

-Poštovana, obratite se Uredu za zakonodavstvo, koji je nadležan za objavu odluka. Ujedno, dostavljamo Vam ovaj zaključak na uvid. „Vijeće ministara BiH je na 161. sjednici, održanoj 13. 12. 2018. godine, zadužilo Komisiju za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine da izradi Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o uspostavi Komisije za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine, kao i prečišćeni tekst Odluke kako bi bila potpisana i objavljena u 'Službenom glasniku Bosne i Hercegovine'“ - navodi se u odgovoru Ureda za informiranje Vijeća ministara BiH.

Premda smo odvojenu odluku, odnosno zaključak na koji nas upućuje Ured za informiranje, a koja se odnosi na izmjenu pet od 18 imena koja su navedena u odluci usvojenoj 2015. godine i sami vidjeli, i dalje je nejasno zbog čega je odluka o uspostavi komisije, prema kojoj je primjerice član i Emir Suljagić, koji odavno nije u ovoj komisiji, objavljena tek u januaru 2019., a donesena je 2015. godine.

Na naše pozive u Uredu koje usmjeravaju putem telefonske centrale u Vijeću ministara BiH niko nije odgovarao, a kao kontakti za informacije o radu Ureda na internetskoj stranici navedeni su ponovo kontakti Ureda za informiranje.

Inače, zadatak osamnaestočlane Komisije za NATO integracijski proces BiH između ostalog je da utvrđuje prioritete u realizaciji obaveza BiH u MAP-u, kao i u vezi s prijemom u punopravno članstvo NATO saveza.

Među najvažnijim zadacima Komisije je izrada "Prijedloga godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine", koji usvaja Vijeće ministara BiH. No, poznato je da je ovaj program do sada već četiri puta bio na dnevnom redu sjednica Državne vlade, ali je rasprava o njemu svaki put odgađana, na insistiranje ministara iz entiteta RS.

Premda je odluka o formiranju Komisije za NATO integracije stupila danom donošenja, i dalje se postavlja pitanje zbog čega je „osvanula“ u ''Službenom listu'' tek nakon više od tri godine, prenosi Avaz.