Odgovorni ljudi će deblokirati Parlament

Nismo razgovarali o novom Vijeću ministara i većini, kaže Crnadak, dok Dodik poručuje da se urušava ustavni poredak RS-a

Dan nakon što su delegacije SDS-a i PDP-a, predvođene predsjednicima ovih stranaka Mirkom Šarovićem i Branislavom Borenovićem, održale sastanak i najavile da će raditi na deblokadi rada državnog Parlamenta, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kazao je da je to kontradiktorno te da ove dvije stranke u bh. institucijama rade “protiv interesa RS-a, a dokaz je i akcioni plan u vezi s mišljenjem Evropske komisije, koji je usvojen u Vijeću ministara BiH, bez stava Vlade Srpske”.

Evropska sredstva


- Oni su srušili mehanizam koordinacije i urušavaju ustavni poredak RS-a, smatra Dodik i tvrdi da je još jedan od dokaza takvog djelovanja “redukovani tekst ANP-a koji RS nikada neće potpisati”.

- Nema nikakvog razgovora o tome da se donese dokument koji bi se tretirao kao Akcioni nacionalni plan, bez obzira na to kako to zvali Borenović i Šarović, kaže Dodik.

Na sastanku održanom u srijedu u Banjoj Luci, kako saznajemo, nije bilo riječi o klasičnom formiranju većine i pravljenju koalicija.

- Predsjednici stranaka su predočili da se nastoji odblokirati rad Parlamentarne skupštine na način da ima raspoloženja kod 22 poslanika da profunkcioniše rad Skupštine, kako bi se mogli verifikovati sporazumi oko ovih evropskih sredstava koji čekaju. To je čisto okupljanje odgovornih ljudi, koji hoće da profunkcioniše Parlament, navodi sagovornik Oslobođenja.

No, na pitanje da li se računa i na podršku DNS-a, koji je posljednjih dana “zahladio” odnose sa SNSD-om, naš sagovornik odgovara da je vjerovatno u toj priči i DNS, no da se ipak još ne zna kako će se raspetljati odnosi u toj koaliciji.

- Koliko vidim po nekim napisima, SNSD je ublažio odnos prema DNS-u, ali ne znam kakvo je raspoloženje u toj stranci. Šute, ali mislim da i tamo ima različitih stavova, kaže sagovornik Oslobođenja.

U DNS-u jučer nisu željeli komentarisati sastanak SDS-a i PDP-a, jer bi “to mogli tumačiti i jedni i drugi na ovaj ili onaj način”. Još se čeka na sastanak sa SNSD-om, koji bi trebao biti održan u narednih desetak dana - prenosi Oslobođenje.ba.

Potpredsjednik SDS-a Nedeljko Glamočak kaže za Oslobođenje da bi za SDS “politički bilo lagodnije i bolje da SNSD, HDZ i SDA formiraju vlast i preuzmu odgovornost”.

- Ali, isto tako mi nećemo učestvovati u blokadi rada institucija BiH, jer to je šteta i po Republiku Srpsku. Protiv smo blokade. Problem je što u te tri stranke svaka ima svoje “prvo”. Neka se dogovore ili neka dogovaraju s kim mogu dogovoriti. Realno, ovo stanje je neodrživo i štetno. Sada se preko leđa naroda ganjaju sa ANP-om, Izbornim zakonom, deklaracijama..., kaže Glamočak.

Pogrešan pristup


Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak ističe da PDP nije vodio nikakve razgovore o ulasku u vlast, te da je sva odgovornost do sada na SNSD-u i njihovim partnerima iz Federacije - SDA i HDZ-u.

- Oni su rekli da će to završiti. Mi samo gledamo, slušamo i pratimo. Ni jučer nismo razgovarali o novom Savjetu ministara i novoj većini, nego isključivo o tome kako deblokirati Parlament, jer je SNSD sa svojim partnerima izabrao jako lošu stvar po narod i građane, a to je da blokiraju Parlament dok traju pregovori. Smatramo da je to pogrešno, navodi Crnadak.