Delegacija EU: Odgovornost je sada na domaćim liderima

Formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini od ključne je važnosti za napredak zemlje u procesu integracije u Evropsku uniju, poručeno je za N1 iz Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH.

Evropska unija je pozdravila sporazum kojeg su lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH postigli 5. augusta 2019. godine kao važan korak naprijed i postignuti kompromis između potpisnika, prenosi N1.

"Dok je EU spremna da nastavi facilitaciju, odgovornost je sada na domaćim liderima da krenu naprijed i sprovedu sporazum u roku od 30 dana, kojeg su dogovorili", poručeno je iz Delegacije EU, te dodano:

"Sporazum postignut 5. augusta bi trebao da služi kao osnova da se omogući brzo formiranje vlasti i stabilno funkcioniranje svih institucija, a čime bi se omogućilo provođenje prijeko potrebnih reformi. U svjetlu sutrašnjih sjednica Predsjedništva BiH, ohrabrujemo članove Predsjedništva da kroz dijalog i kompromis prevaziđu svoje razlike u interesu svih građana BiH".

Podsjećamo, formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini nakon prošlogodišnjih parlamentarnih izbora te potreba postizanja konsenzusa radi daljeg napretka zemlje bile su teme današnjeg susreta ambasadora Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije Erica Nelsona i Matthewa Fielda s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem.

Na susretu s Komšićem ambasadori su razgovarali i o napretku BiH u oblasti reformi, ali partnerstvu zemlje s Evropskom unijom i Sjevernoatlantskim savezom (NATO).