Odigrane revijalne utakmice povodom godišnjice oslobođenja Ćojluka, danas marš stazama 511. slavne (FOTO)

Utakmica

Jučer su u Bosanskoj Krupi odigrane revijalne malonogometne utakmice povodom 25. godišnjice oslobođenja Ćojluka. Za razliku od prethodnih godina, zbog situacije izazvane pandemijom koronavirusa, turnir se igraosamo jedan dan, a učešće su uzeli veterani policije, invalida i nogometnih klubova s područja općine Bosanska Krupa.Zasluženu pobjedu odnijela je ekipa „Veterani Bratstva“.

Dvadeset četvrti po redu turnir, u čast velike pobjede boraca i starješina 511. slavne na Ćojluku 10. i 11. jula 1995. godine, održao se na igralištu Idrinovac. Drugačije od onoga kako su Krupljani navikli, bez prijava ekipa, velikog broja učesnika i vrijednih nagrada.

Na turniru je učestvovalo šest ekipa: SSRI „511“ Bosanska Krupa, Policijska stanica Bosanska Krupa, veterani Bratstva, Željezničara, Jezerskog i Sloge. Prvo mjesto osvojila je ekipa „Veterani Bratstva“, drugo mjesto pripalo je ekipi „Policijska stanica Bosanska Krupa“, a treće ekipi „SSRI 511 Bosanska Krupa“.

Organizator ovogodišnjeg turnira je bosanskokrupski Savez za sport i rekreaciju invalida 511 (SSRI 511), a pokrovitelj Općina Bosanska Krupa.

Obilježavanje 25. godišnjice oslobođenja Ćojluka nastavlja se danas. U 17.00 sati je okupljanje predstavnika vlasti i građana kod Centralnog spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi gdje će se položiti cvijeće i proučiti Fatiha, a potom se ide na marš stazama 511. slavne bbr. Tradicionalno jednosatno pješačenje završava na Ćojluku na čijem će platou biti upriličen prigodan program uz obraćanje zvanica. Za učesnike marša, građane Bosanske Krupe i goste organizator je osigurao osvježenje i večeru.

Ovogodišnje obilježavanje ovog značajnog datuma za Bosansku Krupu završava se sutra. U Arapuši će u 14.30 sati, u organizaciji Udruženja „Reis Džemaludin Čaušević“, biti otvorena Spomen-soba generala Mirsada Sedića koji je bio na čelu brigade kada se oslobodila Bosanska Krupa. Spomen-soba se otvara na godišnjicu smrti ovog ratnog velikana čiji je mezar u haremu Alipašine džamije u Sarajevu.

Nakon toga, od 18.30 predviđen je memorijalni spust u lađama, čamcima i kajacima, od Kapetanovog jezera do Drvenog mosta, gdje će se također proučiti Fatiha i u čast svih boraca koji su za slobodu općine i države dali živote u Unu spustiti cvijeće.