Odlaganje nuklearnog otpada: BiH zaprijetila Hrvatskoj arbitražnim sporom

trg mora
Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine razgovarao je danas telefonski sa Tomislavom Ćorićem, ministrom za zaštitu životne sredine i energetike Hrvatske o namjeri te zemlje da izgradi odlagalište za radioaktivni i nuklearni otpad na lokalitetu Trgovska gora, u neposrednoj blizini granice sa BiH.

 

Između ostalog, veliku akciju masovnog potpisivanja peticije "Trgovska mora reci NE MOŽE" pokrenuo je Nezavisni blok kojeg vodi Senad Šepić a na rješavanje ovog problema glasno pozivaju već više mjeseci. Ono što je neophodno, jeste što jači pritisak svih institucija BiH, pomoć međunarodnih subjekata na svim poljima koji će zauzeti stav i spriječiti Hrvatsku da odlagalište izgradi tik uz granicu sa Bosnom i Hercegovinom, čime bi bilo ugroženo oko 250 000 ljudskih života, prirodna i sva druga bogatstva.

Kako javlja Anadolija, Košarac je rekao da je upoznat sa nedavnom odlukom resornog ministarstva Hrvatske da ustupi lokaciju bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac u opštini Dvor na upotrebu Fondu za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada nuklearne elektrane Krško radi izrade studije uticaja na životnu sredinu, navode iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Dodaje se da je Košarac apostrofirao da je stav nadležnih institucija na svim nivoima vlasti u BiH da je namjera Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad u neposrednoj blizini granice potpuno neprihvatljiva, te izrazio nezadovoljstvo činjenicom da Hrvatska ne odustaje od bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac kao preferentne lokacije za sporno odlagalište.

On je informisao hrvatskog kolegu Ćorića o procjenama da će izgradnja odlagališta na Trgovskoj gori ugroziti 250.000 stanovnika u 13 opština u slivu rijeke Une i da će negativno uticati na životnu sredinu, ali i da je riječ o ozbiljnom bezbjednosnom problemu, budući da se radi o vrlo trusnom području.

Nada u diplomatsko rješenje

Košarac je poručio da će insistirati na formiranju pravno-ekspertskog tima u BiH koji će se baviti ovim otvorenim pitanjem sa susjednom zemljom, kao i na privrženosti Konvenciji o procjeni okolinskih uticaja u prekograničnom kontekstu (ESPOO), kojom se Hrvatska obavezuje da će sarađivati sa BiH, kao zainteresovanom stranom.

Ćorić je podsjetio da Hrvatska i Slovenija do danas nisu postigle saglasnost o zajedničkom rješavanju zbrinjavanja radioaktivnog otpada na lokaciji Vrbina u Sloveniji, te da ukoliko ne postignu dogovor, obje zemlje će biti prinuđene da skladište svoje količine radioaktivnog otpada.

Tokom telefonskog razgovora, ukazano je na potrebu da, u skladu sa ESPOO konvencijom, stručna javnost iz BiH bude uključena u sve procese kako bi mogla korespondirati i iznositi svoje argumente ukoliko vojno skladište Čerkezovac bude određeno kao definitivna lokacija za skladištenje radioaktivnog otpada.

U slučaju da Hrvatska bude insistirala na predmetnoj lokaciji, ministar Košarac poručio je da će BiH pokrenuti međunarodni arbitražni spor, te da se nada da će ovo pitanje ipak biti riješeno diplomatskim putem, ističu iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Nakon telefonskog razgovora sa Ćorićem, Košarac je za danas zakazao hitnu videokonferenciju sa entitetskim ministrima nadležnim za zaštitu životne sredine Srebrenkom Golić i Editom Đapo, te članovima parlamentarne grupe “Zeleni klub“ Sašom Magazinovićem i Jasminom Emrićem te Miroslavom Drljačom, načelnikom opštine Novi Grad.

Izvor: Agencije