Odlazak još jedne glumačke legende: Špiro Guberina preminuo u 88. godini

Špiro Guberina
Špiro Guberina preminuo je u 88. godini života u Zagrebu.

 

Legendarni kazališni, televizijski i filmski glumac Špiro Guberina preminuo je u 88. godini.

Glumac je posljednje dane života proveo u Domu za starije i nemoćne u Klaićevoj ulici u Zagrebu, a uzrok smrti zasad nije otkriven.

Špiro Guberina karijeru je počeo kao kazališni amater u komedijama i operetama šibenskog Narodnog kazališta. Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je 1958. godine, a godinu kasnije postao je član Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Usprkos odlasku u mirovinu 1999. godine, ovom je ansamblu ostao vjeran sve do smrti, više od pet desetljeća nastupajući u njegovim repertoarnim predstavama.

Veliku je popularnost stekao televizijskim ulogama Strikana u "Velom mistu" Miljenka Smoje, Divca u "Prosjacima i sinovima" Ivana Raosa, Očenašeka u "Dnevniku Očenašeka" Vjekoslava Majera, Bepa u "Starcima" Antuna Šoljana i drugima.

Guberina je često u intervjuima isticao kako mu je drago da su seriju "Velo misto" prihvatili i mladi, a uvijek se rado prisjećao dana provedenih na setu. Seriju su snimali devet mjeseci, a jednu epizodu je snimao po tri tjedna. Ljudi su ga zbog Strikana zaustavljali na cesti, a Špiro se nikada na to nije bunio.

1997. godine osnovao privatno kazalište Mali hrvatski teatar Kiklop. Legendarni glumac je prije tri godine dobio nagradu Šibensko-kninske županije za životno djelo u umjetničkom i kulturnom promicanju Županije.

Rođen je u Šibeniku 1. ožujka 1933. godine.

Izvor: