Novalić: Odlazak radnika u inostranstvo štiti prava uposlenika koji ostaju u BiH

Uz 1. maj, Međunarodni praznik rada, predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić se osvrnuo na stanje radničkih prava.

Kazao je da se državni sindikat najviše bavi rješavanjem pitanja državnih službenika i činovnika te da oni nisu prisutni u realnom sektoru.

"Realni sektor nije pokriven ovim sindikatom. Granski sindikati pokrivaju realni sektor i tu su angažirani iskusni ljudi jer se to može uočiti tokom pregovora s Vladom ili poslodavcima", istaknuo je premijer Novalić.

Međutim, dodao je, postoji tržite koje regulira određene stvari, pojašnjavajući da je u ovom mandatu prosječna plaća u Federaciji narasla s 832 na 888 KM i to ne zbog rada Federalne vlade jer i nije u mogućnosti uticati na to, nego jer su obučeni uposlenici počeli odlaziti što je primoralo poslodavce da podižu plate.

"Taj trend i dalje će se nastaviti. Tržište u ovom trenutku više djeluje na zaštiti prava uposlenika nego li što to realno radi neki sindikat", kazao je federalni premijer Novalić.

Naveo je da sindikat ne može organizirati kongres i izabrati novo rukovodstvo, te da istovremeno za to optužuju Federalnu vladu da se miješa u te stvari, ali to nije istina, tvrdi Novalić, jer se u njihov rad umiješalo vrijeme koje je donijelo promjene.