Forto: Odlazeća vlast nije navikla da bude u opoziciji, moguće su opstrukcije

Ako ometate primopredaju vlasti, ne poštujete institucije države , kaže Forto

 

Edin Forto i zvanično je kandidat Naše stranke za premijera Kantona Sarajevo. Njegova kandidatura verificirana je na preksinoćnoj sjednici Predsjedništva ove stranke, a ostaje još i da ostali partneri koji čine većinu u Skupštini KS (SDP, DF, SBB, Narod i pravda i NBL) potvrde takvu odluku. U intervjuu za „Dnevni avaz“ Forto govori o planovima, trenutnoj političkoj situaciji te o formiranju vlasti i na višim nivoima. 

Vratiti struku

Je li bilo još nekih kadrovskih rješenja koja su potvrđena na sjednici Predsjedništva Naše stranke? 

- Nije, jer nije još završena raspodjela resora. Mi ne bježimo i da to budu nestranački ljudi, eksperti. 

Kako zamišljate Vladu KS koju biste vodili i šta bi bili njeni prioriteti? 

- Imajući u vidu činjenicu da stvaramo široku koaliciju, zamišljam je kao Vladu u kojoj će svi dati maksimum. To mora biti jedan tim u kojem svako sa svakim pokušava u svom resoru napraviti napredak. Do sada nije bilo tako. Do sada se neki resor ili firma dodijele nekoj stranci i niko se više u to ne miješa.

Što se tiče prioriteta, brzo ćemo objaviti principe i mjere. Mjera imamo oko 300, a principa 29. Glavni zadatak bio bi da se pridržavamo onoga što ćemo potpisati. Rekli ste i sami, trebat će mnogo vremena da se ispravi sve što je loše, ali ono što može biti vidljivo je način upravljanja javnim resursima i firmama, poput komunalne privrede. Svi smo pričali o GRAS-u, „Vodovodu“, ZOI-ju 84... Mnogo je firmi koje su zapuštene, a veoma su važne. Struku trebamo vratiti u prvi plan.

Široka je koalicija, protivnici onoga što se pokušava napraviti u KS, ali i u drugim kantonima, tvrde da kao takva ne može uspjeti. Kako to komentirate?

 - To je šest stranaka koje imaju dvotrećinsku većinu u Skupštini KS. U prošlom mandatu bile su četiri stranke koje nisu imale dvotrećinsku većinu. Nije to baš neka razlika. Upravo zbog toga smo išli na široku koaliciju, da bi ona bila što stabilnija. Nije ovo većina od 51 posto, već 66 posto. To je ono što kritičari zanemaruju. Znamo kakav je period pred nama. Znamo da odlazeća vlast nije navikla da bude u opoziciji.

Podrivanje države

SDA je na prošloj sjednici Skupštine KS pokušala kočiti, usporiti proces imenovanja rukovodstva... 

- U današnje vrijeme popularno je tvrditi ko je patriota, ko poštuje institucije BiH. U razvijenom demokratskom svijetu, jedan od najvažnijih procesa je primopredaja vlasti, način na koji neko ko gubi vlast, nju predaje nasljedniku. To je, ustvari, pokazatelj poštovanja prema institucijama države. Dakle, onaj ko tvrdi da voli BiH i da poštuje njene institucije, neće ometati formiranje vlasti. Najnormalnija stvar u jednoj demokratskoj državi je smjena vlasti. Ako to ometate, onda podrivate državu. 

Zvanično se nije razgovaralo o saradnji niti formiranju većina na federalnom nivou. Ali, pokazalo se da većina, ipak, postoji.

- Mislim da je to više bila želja da se pokrene proces. Nije to koalicija. Nisam siguran da je to ta većina. Mnogo je procesa pred nama, čeka se odluka CIK-a... Tako da ne mislim da smo formirali koaliciju. Zna se samo da SDP, NS i DF nastupaju zajedno.

Nemamo ništa protiv SDA, ali mi želimo drugačije

Željko Komšić nakon sastanka s Bakirom Izetbegovićem kazao je da ne može sam donositi odluke, već da se mora konsultirati sa SDP-om i NS-om. Kakav je Vaš stav, hoćete li razgovarati sa SDA. 

- Ako je to neka vrsta kurtoazne posjete, ja bih se odazvao, ali, ako su konkretni pregovori, mislim da ne bih. Ne zato što imamo nešto protiv SDA, već želimo na drugačiji način voditi politiku.

Radio kao politički analitičar u Njujorku 

Forto je rođen 1972. Više od deset godina radi u građevinskom sektoru u BiH. Prije toga radio je kao politički konsultant u Njujorku. Diplomirao je na Fakultetu za medije i novinarstvo na Univerzitetu Sjeverne Karoline u Čapel Hilu. U SAD je završio i postdiplomske studije. Na Fakultetu za međunarodne poslove na njujorškom Univerzitetu Kolumbija radio je kao politički analitičar u „Eurasia Groupu“, konsultantskoj firmi u Njujorku.