Odlične vijesti: Nezaposlenost u Austriji trenutačno manja nego prije izbijanja pandemije koronavirusa

.

 

Tržište rada u Austriji oporavlja se brže od svih predviđanja i očekivanja. Prvi put od početka pandemije koronavirusa nezaposlenost je pala ispod razine iz 2019. godine. Trenutačno je nezaposleno 268.028 osoba, a to je za 1.129 manje nego tjedan dana prije izbijanja pandemije koronavirusa.

Kancelar Sebastian Kurz i ministar rada Martin Kocher (oba ÖVP) objavili su danas da je nezaposlenost u Austriji nastavila opadati. “Koronavirus je postavio velike izazove gotovo svakom gospodarstvu u svijetu i mnoge je ljude ostavio bez posla. Kao savezna vlada, naš je zadatak bio zadržati što je moguće više ljudi na svome radnom mjestu”, izjavili su kancelar i ministar u svome obraćanju.

Izgleda da su mjere koje je uvela austrijska vlada dale odlične rezultate. Austrija se naime oporavlja brže od svih očekivanja i predviđanja. Danas je po prvi put od izbijanja koronavirus krize zabilježeno manje nezaposlenih nego prije njenog izbijanja.

Kancelar je naglasio da gospodarstvo u Austriji nastavlja rasti. “Gospodarstvo nastavlja rasti i moramo osigurati da oni koji sada mogu raditi također odlaze na posao, da se popune slobodna radna mjesta i da svi imaju koristi od uspona”, rekao je kancelar Kurz.

Nezaposlenost je ponovno značajno pala te je u posljednjih tjedan dana smanjena za 4.600 osoba. Trenutačno je na nekom od doškolovavanja koje provodi AMS 67.030 osoba. U odnosu na isto razdoblje 2020. godine trenutačno je nezaposleno 78.200 osoba manje.

“Pozitivan razvoj na tržištu rada jasan je signal koliko je trenutno tržište rada dinamično. Dosegli smo razine prije krize mnogo brže nego što se prvotno očekivalo. Sada se nastavljamo fokusirati na kvalifikacijske mjere i smanjenje dugotrajne nezaposlenosti. Prevazilaženje krize na tržištu rada još jednom pokazuje da je sada pravo vrijeme za ponovno pokretanje reformskog dijaloga o osiguranju za slučaj nezaposlenosti”, rekao je ministar rada Martin Kocher.

Trenutačno je 62.387 osoba zaposleno po modelu skraćenog radnog vremen (Kurzarbeit), ali prave brojke osoba koje još uvijek rade po ovom modelu znat će se krajem mjeseca kada tvrtke prijavljuju stvarno stanje.

U Austriji je trenutačno slobodno 120.000 radnih mjesta. “S trenutno oko 120.000 slobodnih radnih mjesta, imamo i rekordan broj slobodnih radnih mjesta diljem Austrije, iako postoje regionalne razlike. Iako u Beču nedostaje radnih mjesta, tvrtke u mnogim drugim saveznim državama sve više traže kvalificirane radnike. Kako bismo na najbolji mogući način okupili tvrtke i zaposlenike i suzbili nestašicu radne snage, u suradnji s AMS-om organiziramo mnoge razmjene poslova. Istodobno, cilj je dodatno poboljšati napore AMS-a pri zapošljavanju u okviru novog osiguranja za slučaj nezaposlenosti”, zaključio je ministar rada.

Foto: AMS / www.bmafj.gv.at / ilustracija