CIK dostavio mišljenje o zakonitosti Odluka o smjeni predsjedavajućeg Skupštine i Vlade USK (FOTO)

U saopćenju za javnost, predsjedavajući skupštine USK, Rasim Pajić medije je upoznao sa odgovorom Centralne izborne komisije, vezano za održavanje 25-te vanredne sjednice Skupštine USK.

Radi se o sjednici kada je formirana nova većina u Skupštini na čelu sa ASDA. te smijenjen predsjedavajući Skupštine Nijaz Hušić i kompletna Vlada na čelu s premijerom Huseinom Rošićem.

Naime, bivši predsjedavajući skupštine Nijaz Hušić od CIK je zatražio mišljenje „da li trenutni saziv skupštine USK ima legalitet i legitimitet kojim bi odluke o izglasavanju nepovjerenja Vladi USK, odnosno potvrđivanju nove Vlade pravovaljano stupile na snagu“. Odgovor Centralne izborne komisije u Skupštinu je stigao danas, a Centralna izborna komisija oglasila nenadležnom za davanje odgovora na ovaj upit.

U saopćenju stoji da je članom 1.3 ovog zakona određeno da mandat članova predstavničkih organa izabranih na redovnim izborima traje četiri godine i teče od dana objavljivanja rezultata u Službenom glasniku.

U saopćenju Pajić podsjeća da je CIK na 74. sjednici, 10. novembra 2014. godine donijela odluku o potvrđivanju rezultata Općih izbora, te da je jasno da mandat izabranim zvaničnicima u Skupštini kantona teče od tog datuma. Iz svega iznijetog, vidljivo je, ističe u saopćenju, da je zakazivanje 25. vanredne sjednice Skupštine kantona, te odluke donijete na sjednici su u skladu sa odredbama Ustava Kantona i Poslovnika Skupštine