Odluka Predsjedništva važan moment saradnje NATO-a i BiH

Integracija u Sjevernoatlantski savez (NATO) nudi novu perspektivu za ukupan društveni i ekonomski razvoj, a iskustva zemalja članica svjedoče o brojnim benefitima, koji, osim sigurnosnih i političkih, podrazumijevaju znatno povećanje priliva direktnih stranih investicija – rečeno je jučer na tribini pod nazivom „70 godina NATO alijanse - Iskustva Mađarske i Crne Gore“.

Veliki izazov

Na tribini je govorio i ambasador Mađarske Kristijan Poša (Krisztian Posa), kao predstavnik zemlje koja ove godine proslavlja 20 godina članstva u NATO-u. Mađarska ambasada trenutno je kontakt-ambasada za NATO. Tim povodom razgovarali smo s ambasadorom, prenosi Avaz.ba.

Podjelu naše zemlje na „za“ NATO i „protiv“ NATO-a ambasador je komentirao na sljedeći način:

- Danas u BiH imate jedan dio društva koji je automatski za NATO, i drugi dio koji je automatski protiv NATO-a. Naše iskustvo u vezi s tim je da ni oni koji su za, a niti oni koji su protiv nemaju adekvatne informacije što zapravo NATO znači u 21. stoljeću. Naš prioritet kao NATO kontakt ambasade u BiH je da podijelimo naše znanje i iskustva o NATO-u, što smo stekli zahvaljujući 20-godišnjem punopravnom članstvu. Svima stojimo na raspolaganju od civilnih i stručnih organizacija.

Te podjele o kojima se ovdje gotovo jedino i govori su činjenica, smatra on. No, naglašava, radit će sa svima koji se interesiraju za stvarne informacije kada je Savez u pitanju.

Nema pitanja

- Nakon što je Mađarska postala punopravna članica Saveza, u mojoj zemlji niko ne dovodi u pitanje je li vrijedilo biti članica ili ne. Poslije 20 godina punopravnog članstva u NATO-u, svima je prirodno da smo dio najjačeg saveza na svijetu u političkom, ekonomskom i vojnom smislu – kaže Poša.

Naglasio je da je na osnovu iskustva država srednje Evrope u ovom trenutku Bosna i Hercegovina u tehničkom smislu još daleko od NATO članstva. Zato je prvenstveno potreban konsenzus svih važnih političkih subjekata u BiH. Što se tiče saradnje BiH i NATO-a, svakako je važan moment da su članovi predsjedništva donijeli zajedničku odluku 19. novembra.

Odluke ne donose veliki, nego svi zajedno

Na pitanje koliko je bitna Mađarska u NATO savezu, ambasador Poša ističe da su sve države jednake i da svaka ima jedan glas.

- Tokom našeg 20-godišnjeg punopravnog članstva zaista smo se uvjerili da se u NATO-u odluke donose punim konsenzusom, dakle ne relativnom većinom, već jednoglasno. Zahvaljujući tome, prilikom glasanja su male države na svim nivoima jednake s velikim zemljama.

Mađari ne pričaju puno o NATO-u, jer je za njih logično da budu dio Saveza, gdje su benefiti očigledni, rekao je ambasador Poša.