Odluka Vlade FBiH o isplati jednokratne pomoći isključuje zastupnike i ministre

.
Odluka je donesena u skladu sa Uredbom o isplati pomoći od strane poslodavca, naveli su iz Vlade FBiH

 

Vlada Federacije BiH je objavila da isplata jednokratne pomoći zaposlenicima organa uprave i drugih organizacija isključuje zastupnike i ministra.

- Povodom pisanja pojedinih medija vezano uz Odluku Vlade Federacije BiH, donesenu 18. decembra ove godine, o izdvajanju sredstava u svrhu isplate jednokratne pomoći zaposlenicima organa uprave i drugih organizacija,  obavještavamo da ova odluka isključuje izabrane dužnosnike i nosioce izvršnih funkcija.

Odluka je donesena u skladu sa Uredbom o isplati pomoći od strane poslodavca.

Ovom odlukom se propisuje da se iz Budžeta FBiH izdvajaju sredstva u svrhu isplate jednokratne pomoći zaposlenicima organa uprave i drugih organizacija koji plaću primaju putem Jedinstvenog računa Budžeta FBiH, isključujući izabrane dužnosnike i nosioce izvršnih funkcija.

 

Također, Odlukom je propisano da će se isplata sredstava izvršiti u skladu sa Uredbom o isplati pomoći od strane poslodavca u visini od 1.260 KM po zaposleniku, a pravo na isplatu jednokratne pomoći ostvaruju zaposlenici, koji su bili u radnom odnosu u momentu stupanja na snagu ove odluke.

Finansijska sredstva potrebna za realizaciju ove odluke osigurat će se u okviru odobrenog Budžeta FBiH za 2023. godinu predviđenog za isplatu plaća i naknada zaposlenih, te kroz preraspodjele između budžetskih korisnika - saopćeno je iz Vlade FBiH.